Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Geparda musel vyšetřit oční specialista

24. 06. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Samec geparda Dark se narodil v ZOO Dvůr Králové 11. 12. 2003 matce Lori a otci Tewlovi. V rámci výměny zvířat mezi zoologickými zahradami byl mladý gepard zapůjčen do polské ZOO Lodž. Po nějaké době od návratu Darka domů bylo zjištěno, že má pravděpodobně zánět v očích.

Byl léčen, ale jeho zdravotní stav se nelepšil. Veterinární lékaři ZOO zvíře uspali, vyšetřili a odebrali stěry výpotků. Na základě jejich rozboru přistoupili k léčbě antibiotiky. Po přibližně dvou měsících se ale zdravotní stav Darka opět zhoršil, slzely mu oči a špatně se orientoval ve výběhu, proto byl přizván oční specialista.
 
MUDr. Jiří Beránek zvíře v anestezii celkově vyšetřil a provedl mu oftalmologické vyšetření zraku. „Máme radost, že u geparda nebyla zjištěna žádná vážná oční vada, byla nalezena jenom malá jizva na rohovce a slabý zánět, který bude přeléčen.Geparda musel vyšetřit oční specialista Zároveň byla zvířeti odebrána krev a po doléčení zánětu bude probíhat další kontrola jeho zdravotního stavu,“ sdělila zooložka Ing. Zdeňka Jeřábková.

První gepardi přišli do Dvora Králové 16. srpna 1967 (jeden samec a dvě samice) a pocházeli z divokých afrických populací. V letech 1970–1975 zoologická zahrada organizovala odchyty přímo v Africe a získala tím dalších 24 kusů. Kromě toho ZOO s gepardy obchodovala a tak celkový počet dovezených jedinců čítal do roku 1985 42 kusů (všechny původně z Afriky). Do roku 2005 se zde narodilo 64 mláďat a z nich bylo odchováno 42 kusů. Dvůr Králové má své chovné centrum, kde odchovává gepardy i pro jiná ZOO v Česku.
 


Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Léčit geparda, to musí být zážitek i pro očního specialistu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles