Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Narození orangutana bornejského bylo tak trochu překvapením

6. 09. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Ve středu odpoledne porodila samice orangutana bornejského Satu své první živé mládě. Porod proběhl dříve, než se očekávalo, a dokonce za bílého dne ve výběhu přímo před očima návštěvníků. Matka, která již dříve porodila mrtvé mládě, se zatím o maličké pečlivě stará. Pavilon lidoopů zůstává pro veřejnost otevřen.

Samička orangutana bornejského Satu se narodila 31. srpna 1999 v ZOO Twycrossu, kde se specializují na chov primátů. Jejími rodiči jsou samice Theodora a samec Batu, s nimiž žila Satu až do svých sedmi let, tedy do dospělosti. Rodinku ještě doplňoval její mladší sourozenec Tamu. V prosinci 2006 bylo poprvé pozorováno její páření s otcem Batuem, které i nadále pokračovalo, až Satu zabřezla a 13. prosince 2007 porodila první  mládě, bohužel však mrtvé. Aby se oplodnění vlastním otcem neopakovalo, veterináři Narození orangutana bornejského bylo tak trochu překvapenímzačali Satu podávat v humánní medicíně běžně užívanou orální antikoncepci. Bylo však jasné, že další soužití ve skupině s vlastním otcem nebude možné.

Koordinátor chovu orangutanů bornejských krátce nato doporučil vysazení antikoncepce a přesun Satu do ZOO ve Dvoře Králové, kam přicestovala 13. února 2009. Hned v březnu byla spojena se samcem Elmarem, který ji začal pářit. Satu však nezabřezla a Elmar byl přemístěn do nové expozice v pavilonu Ptačí svět společně se samicí Žanetou. Tu úspěšně napářil a jejich mládě se narodilo 13. listopadu 2010.
 
Před porodem Žanety byl Elmar přemístěn zpět k Satu, u které setrval až do středy tohoto týdne. Přestože u nich nebylo pozorováno páření, chovatelé brzy poznali, že je Satu březí. Vlastní porod byl pro všechny překvapením. Předpokládaný termín porodu se u orangutanů určuje velmi těžko, počítali jsme s tím, že to bude daleko později. Dokonce ani samec Elmar nic „nehlásil“. Ten byl totiž na všechny své předešlé partnerky ve vyšším stupni březosti dost nepříjemný a musel být proto několik měsíců před porodem oddělován. V soužití se Satu se však ani v posledním týdnu březosti samice žádné problémy neobjevily.
 
Dalším překvapením bylo místo, které si samice k porodu vybrala. Všechno začalo přímo ve výběhu kolem druhé hodiny odpoledne. Zooložka Ing. Zdeňka Jeřábková připomíná: „Orangutani rodí většinou v noci a ukrývají se na temných místech. Satu má však svůj výběh velmi ráda a cítí se v něm naprosto bezpečně.Narození orangutana bornejského bylo tak trochu překvapením Když byla po svém příjezdu do ZOO do výběhu poprvé vpuštěna, celý týden se nechtěla vrátit do vnitřní expozice. Chovatelé se o ni tenkrát báli, ale ona byla naprosto spokojená. V současné době se sice po každé vycházce vrací pravidelně domů, výběh však stále zůstává jejím nejoblíbenějším místem, proto jí zřejmě nevadilo v něm i rodit.“ Porod tedy probíhal nejen za přítomnosti samce, ale dokonce i před očima návštěvníků a díky pohotovému fotografovi panu Jaroslavu Bendovi z Trutnova má ZOO i unikátní fotografie.

Ošetřovatelky musely v první řadě co nejrychleji oddělit Elmara. Ten se naštěstí nechal nalákat na krmení a vrátil se dovnitř. Satu mezitím v klidu porodila zdravé mládě a sama si ho i očistila. Poté i ona odešla bez problémů do své vnitřní expozice. Porod prvního živého mláděte ji však trochu zaskočil a je znát, že je maličko nervózní a také se chová velmi opatrně. Většinu dne tráví schovaná i s maličkým v kupě dřevité vlny. O mládě se zatím dobře stará a ošetřovatelé doufají, že mu dává i pravidelně pít. Následující dny budou rozhodující, ale všichni věříme, že si nezkušená matka s mládětem poradí. Pavilon lidoopů zůstává pro návštěvníky otevřen,  i když v něm teď ošetřovatelé udržují klidový režim.

Ve Dvoře Králové se tak během deseti měsíců narodily hned dvě mláďata orangutana bornejského, což je obrovský chovatelský úspěch, na který je zoologická zahrada právem pyšná. Orangutani bornejští patří v přírodě mezi nejohroženější zvířata, královédvorská ZOO tak plní i svoji úlohu genobanky ohrožených druhů.

Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To je teda něco, to se panu Jaroslavu Bendovi z Trutnova podařil úlovek!
Obrázek uživatelky
profil
Jak na královském dvoře ve středověku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc