Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dvě nová mláďata oživí Pavilon kočkovitých šelem

15. 03. 2010 | ZOO Praha

Samice levharta obláčkového Buri porodila dvě mláďata. Chovatelům Zoo Praha se tak již popáté podařilo úspěšně rozmnožit druh, který je v Červené knize IUCN uveden v kategorii „zranitelný“.

 

Levhart obláčkový patří mezi druhy ohrožené kácením lesů. V přírodě obývá pralesy jižní a jihovýchodní Asie. Vzhledem k jeho stromovému způsobu života o něm vědci vědí zatím jen velmi málo. Odchov levhartů obláčkových v lidské péči byl ještě před několika lety zcela mimořádný, jednotlivé odchovy byly spíše nahodilé.

 

„Teprve po prosazení metodiky chovu založené na vytváření pevných sociálních vazeb mezi jednotlivými páry levhartů se odchovy staly častější. Přesto se levharti obláčkoví rozmnožují jen na 7 místech v Evropě,“ uvedl kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

 

V pražské zoologické zahradě jsou levharti obláčkoví už téměř 50 let. První mláďata se nám podařilo odchovat v roce 1969. Tehdy šlo dokonce o trojčata! Na tento úspěch se ale další desítky let nepodařilo navázat. Hlavní chovatelské úspěchy sklízíme od roku 2006, kdy k nám z Velké Británie z Howletts Animal Parku přišel pár – samec Luzon a samice Buri.

 

Samice Buri odchovala za poslední roky 4 mláďata, která jsou dnes v Paříži, ve Wuppertalu, v Berlíně a v Ostravě. Některá z nich mají dokonce už vlastní potomky. Z posledního vrhu, který proběhl tento týden, jsou potvrzena další dvě koťata.

 

„Porod proběhl bez komplikací. Jedno mládě se narodilo se v pondělí v 19:12 a druhé okolo 20. hodiny. Samice se o potomky začala ihned starat,“ popisuje událost Pavel Brandl.

 

Chovatelé nyní monitorují mláďata prostřednictvím kamery, nechtějí narušit přirozené vytváření sociálních vazeb. K fyzické kontrole dojde nejdříve za dva týdny.

 

Nová mláďata budou oživením pro Pavilon kočkovitých šelem v Zoo Praha, kde kromě jejich rodičů žije ještě jeden starší pár levhartů obláčkových.

 

Zdroj: ZOO Praha

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tento rok v lete sa chystáme do zoo som zvedavá aké to tam bude Prahu mám veľmi rada aj ľudí sú to veľmi dobrý srdečný ľudia tak som zvedavá aká bude veľká zoo veľmi sa ťešíme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles