8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zoopark vlastní jednoho z nejlepších hřebců norika v ČR

7. 12. 2011 | ZOO Chomutov
Nadějné hříbě chladnokrevného plemene norika, narozené v roce 2009, objevil pro chov koní Podkrušnohorského zooparku vedoucí stáje pan Pavel Rouč u soukromého chovatele. Wendelín byl do zooparku dovezen jako půlroční hříbě a začal být  intenzivně připravován na svod mladých hřebců.

Od dvou let pravidelně absolvoval s ošetřovatelkou koní Alenou Kubovou výcvik jízdy pod sedlem, práci v zápřahu s těžkým břemenem a v zápřahu s kočárem. V červenci letošního roku se Wendelín zúčastnil svodu chladnokrevných hřebců, kde byl ve velké konkurenci vybrán odbornou ministerskou komisí k absolvování šedesátidenního testu v hřebčinci Tlumačov.

Zoopark vlastní jednoho z nejlepších hřebců norika v ČRPo úspěšném zakončení  testu  následovaly výkonnostní zkoušky, po kterých byl Wendelín vyhodnocen jako druhý nejlepší plemenný hřebec v kategorii chladnokrevných koní do tří let. Na základě výborných výsledků mu byla udělena licence plemenného hřebce, která je garancí kvality budoucího chovu.

Domovem původních norických koní byly alpské oblasti Rakouska a Bavorska tvořící v minulosti území Noricum. Zástupci tohoto plemene jsou pokládáni za nejčistší následovníky divokého koně západního. Na našem území se chov noriků rozvíjel především na severní Moravě a Slezsku. Křížením s domácími chladnokrevnými klisnami v rámci cílevědomé plemenitby následně vznikla populace chladnokrevných koní adaptovaných na místní podmínky, která nesla všechny parametry samostatného plemene norika. Norik je konstitučně tvrdý kůň, schopný práce v zemědělství, v lese a v dalších hospodářských odvětvích.


Zdroj: Podkrušnohorský zoopark Chomutov

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zoopark vlastní jednoho z nejlepších hřebců norika v ČR:

Zoopark vlastní jednoho z nejlepších hřebců norika v ČR
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles