Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohlaví gorilího mláděte potvrzeno

23. 05. 2010 | ZOO Praha

Výsledky testů DNA prokázaly, že třetí mládě samice Kijivu a samce Richarda je kluk!

 

Hned s prvními fotografiemi mláděte se objevily spekulace o jeho pohlaví. „Chtěli jsme mít nezvratnou jistotu, aby se neopakovalo totéž co s Mojou, která byla první rok svého života označována za samce. Rozhodli jsme se proto zveřejnit informaci o pohlaví až na základě rozboru DNA,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

 

Pohlaví nejmladšího gorilího mláděte zjišťovala genetická laboratoř Genomac, se kterou Zoo Praha spolupracovala již při určování pohlaví samičky Moji. Na základě výsledků rozboru DNA laboratoř potvrdila, že gorila narozená 24. dubna 2010 je samec.

 

Vyšetření se provádělo obdobnými metodami, jaké byly použity v případě prvního mláděte - genetický materiál byl získán z několika vzorků trusu. "Využili jsme postup, kterým lze získat DNA ze vzorku lidské stolice, například při skreeningu genetických mutací u kolorektálního karcinomu,“ vysvětlil ředitel Genomacu Dr. Marek Minárik.

 

Protože DNA primátů je velmi podobná té lidské, museli odborníci nejprve provést analýzu zaměřenou na vyloučení možné kontaminace člověkem. Teprve poté mohli začít pátrání po mužském chromozómu Y, který byl následně odhalen ve všech testovaných vzorcích.

 

"Konečným ujištěním pro nás byla analýza zaměřená na vyloučení přítomnosti stopového množství materiálu pocházejícího od samce Richarda, jehož DNA přirozeně také Y chromozóm obsahuje,“ říká vedoucí výzkumu a služeb Genomacu Dr. Lucie Benešová. „Z předchozího testování jsme již znali DNA obou rodičů. S využitím jejich profilů jsme potvrdili, že materiál nepochází od Richarda, ale od jeho syna," uzavírá.

 

Pohlaví mláděte bylo zveřejněno na Běhu pro gorily – charitativní akci Hlavního města Prahy, jejíž výtěžek půjde na ochranu goril v Africe. Na základě doporučení Zoo Praha budou z Běhu pro gorily financovány tyto projekty: pořízení vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja v Kamerunu, podpora záchranné stanice Limbe Wildlife Centre a případně také vydání knížky o gorilách pro děti v Kongu Brazzaville. Podle prvních výsledků se běhu zúčastnilo 263 běžců, kteří přispěli 192 tisíci Kč.

 

V neděli 30. května proběhne v Zoo Praha křest gorilího mládětě. V jeho rámci prozradí patroni Karel Gott a Lucie Bílá jméno gorilího samečka.

 

FOTO: Třetí mládě gorilí samice Kijivu je samec (foto: Jiří Trojánek, Zoo Praha)

 

Zdroj: ZOO Praha

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !