Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zebří pedikúra

17. 06. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Jednou za čas je nutné zebrám Hartmannové z ústecké zoo provést úpravu kopyt – tvrdá rohovina se nestihne obrušovat a přerůstání kopyt by způsobilo problémy při pohybu zvířat. Proto je nutné zebrám kopyta upravit a seříznout do požadovaného tvaru.

Takový zákrok podstoupila včera 15. června 2010 čtyři zvířata z dvanáctihlavého stáda – tříletý hřebeček Damir a klisny Doris, Dona a Blanka. Posledně jmenovaná Blanka je častým adeptem, neboť je díky svému věku – 26 let – nejen nejstarší zebrou ve stádě, ale zároveň třetí nejstarší zebrou tohoto druhu na světě. Blanka se stádem dohromady nechodí, neboť jí ostatní zebry napadaly. Vzhledem ke svému věku se již hůře pohybuje, takže díky tomu jí kopyta přerůstají mnohem rychleji.

Zebry je třeba před zákrokem uspat, poté nastoupí kvalifikovaný podkovář se svými nástroji a zebrám kopýtka v narkóze upraví. Tuto práci provádí v ústecké zoo již mnoho let chovatel na úseku kopytníků v horní části zoo Jaroslav Novák. Zhruba po deseti až patnácti minutách je hotovo, veterinární lékař aplikuje antidotum, aby doba narkózy byla co nejkratší.

Dispozice k přerůstání kopyt jsou individuální – některým zebrám se nemusejí ořezávat vůbec, u jiných je interval různě dlouhý. V přírodě dochází k přirozenému obrušování rohoviny na kamenitém povrchu, kde se tyto horské zebry pohybují. V ústecké zoo mají k dispozici dva velké výběhy se šotolinou a kamenitým základem, dále za stájí oddělené dvorky s betonovým podkladem. Poslední výběh je travnatý, ale do něj se zebry vypouštějí pouze kvůli pastvě, tento měkký povrch pro ně není dlouhodobě vhodný.

 

Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !