8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Záchrana čápa

30. 01. 2012 | Vaše příběhy
Byl podzim, ptáci už odletěli do teplých krajin. Rozhodla jsem se, že si zpříjemním odpoledne procházkou se synem a kamarádkou po parku. Syn tehdy chodil do školky. Procházeli jsme se spadaným listím a povídali si, když syn najednou zvolal: „Čáp!“

"Kde by se teď, když všichni ptáci už odletěli na jih, vzal čáp ve volné přírodě?“, pomyslela jsem si, ale pohlédla jsem směrem, kam syn ukazoval. Skutečně! Na trávě stál čáp. „Mami, půjdeme za ním!“ zakřičel syn Lukáš a utíkal na travnatý prostor v našem parku za zámkem. Čáp stál, jako by na syna čekal. Když k němu syn vztahoval ruku, jen pomalu popošel trošku dál. Neuletěl. To už jsem u čápa stála i já s kamarádkou. Dívala jsem se do očí opeřence a snažila se z nich vyčíst, co v parku dělá.
Neuletěl, jen se odevzdaně díval. Napadlo mě, že je zraněný. Ale nevypadal na to.

„Musíme něco udělat,“ řekla jsem. „Takto tady uhyne.“
Kamarádka mě táhla pryč. „Pojď, co chceš dělat.“
Já jsem ale milovník všech zvířat. Přece nenechám vyčerpané zvíře svému osudu, když vím, že nepřežije? Na to, aby odletěl, bylo už pozdě. Čáp navíc vypadal, že létat nemůže. A tak mě napadlo zavolat městskou policii. Ti se jistě o čápa postarají. Ale… zapomněla jsem si telefon.
Naštěstí kamarádka měla svůj u sebe. Odmítla mi ho půjčit. Má kamarádka je hodně vystrašená, nechce, aby někde figurovalo její jméno nebo telefonní číslo. A tak mi to chvilku trvalo, než jsem ji přemluvila. Pomohl mi i syn, který začal kňourat, že s tetou už nepromluví, když nechá čápa umrznout. V kamarádce se hnulo svědomí a prudce mi vrazila telefon do ruky. „Ale nechci, abys někde říkala mé jméno,“ sykla ještě na mě. Vytočila jsem číslo městské policie a stručně vylíčila, o co jde. Pak jsem jen popsala místo, kde jsme, a tam jsme čekali. Jenže čáp odcházel. A tak mě napadlo, že čápa musíme někde uvěznit.

Na kraji parku jsou domky se zahrádkami, a tak jsem požádala pána, který právě vcházel brankou do té své zahrádky, zda bychom k nim nemohli čápa nahnat, že si pro něj přijede městská policie. Pán souhlasil, a dokonce nám i pomohl. Vzal deku, kterou mával směrem k zahradě. Čáp klidně pochodoval směrem, kterým jsme potřebovali. Když byl čáp uvnitř, zavřeli jsme zahradní branku a čekali. Skutečně za pár minut přijeli dva strážníci na kole. Sesedli z kol a následovali nás do zahrádky. Jeden ze strážníků, vstříc čápovi, pronesl: „Ty v…, fakt čáp!“ Tak jsme pochopili, že i strážníky tento opeřenec překvapil. Jak ale dva nezkušení strážníci uloví čápa? Mysleli na všechno, jeden ze strážníků sundal z nosiče složený pytel a druhý se snažil čápa nahánět bundou. Tomu se to ale nelíbilo. Začal cvakat zobákem. Možná, že se mu nelíbila bunda, možná, že byl už unavený. Párkrát cvakl a posadil se do trávy. „Teď ho chyť do pytle,“ radil kolega kolegovi. Jak ale druhý strážník rozevřel pytel, čáp opět cvakl.

Chytil pytel do zobáku a začal jím cloumat. Strážník pustil pytel a zmateně se rozhlížel. Pak se zeptal: „A kde máme kola? Skoč pro ně, nebo nám je ještě ukradnou.“ Druhý se vydal před zahrádku pro kola a první volal vysílačkou pro „posilu“. „Přijede odborník ze Záchranné stanice pro ohrožená zvířata v Bartošovicích a čápa odchytne,“ řekl nám. Byli jsme spokojeni. Strážníci nám poděkovali za zavolání a my jsme viděli, že nás už nepotřebují. A tak jsme se vydali opět na procházku.

Za pár dní jsme v novinách četli článek s nadpisem: „Šikovní strážníci městské policie zachránili vysíleného čápa před jistou smrtí!“ Když jsem to četla synovi, tak se rozzlobil, dal ruce v bok a řekl: „To není pravda. Toho čápa jsem zachránil já!“ A skutečně, nebýt toho, že si syn čápa všiml, možná by nepřežil. V článku jsme pak četli, jak hrdinní strážníci čápa v parku objevili a sami ho odchytli. Čáp byl vysílený a jistě by zahynul. Městská policie ptáka odchytila a zařídila jeho převoz do Záchranné stanice pro ohrožená zvířata v Bartošovicích, kde čáp přežije zimu a na jaře bude vypuštěn do volné přírody.

     A pak věřte všemu, co je psáno.   

Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Záchrana čápa:

Záchrana čápa
Záchrana čápa
Záchrana čápa
Záchrana čápa
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkObdivuji všechny lidičky, kteří se podíleji na ochranu zvířátek.
Obrázek uživatelky
profil
Máte můj obdiv. Já bych byla zbabělá jako tvoje kamarádka, já mám před zvířaty obrovský respekt. Asi bych taky utekla.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký příběhSmajlík čáp měl štěstí, že ho viděli hodní lidé jako jste vySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Všemu,co je napsáno,se věřit nedá,ale ty píšeš pěkné příběhySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pořád. Malé články - malé nepřesnosti. Velké články - velké lži.

Hlavně, že čáp to přežil.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles