8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prosincový klubový večer už ve čtvrtek

2. 12. 2009 | ZOO Jihlava

Poslední z letošních klubových večerů v jihlavské zoo bude vonět Asií – o cestovatelské zážitky z východních zemí různých kultur se přijede podělit cestovatel Jiří Kočí z Havlíčkova Brodu. Beseda s názvem „Z Číny přes Tibet až do Indie“ se uskuteční ve čtvrtek 3. prosince, začátek v 18:00 hodin v klubovně zoo, vstup pro zájemce pouze „starým“ vchodem do zoo (od řeky), vstupné dobrovolné.


Advent a Vánoce v Zoo Jihlava

Ani v prosinci nezapomíná jihlavská zoo na své návštěvníky – tak jako každý rok bude vánočně nazdoben a nasvícen celý areál zoo, několik pavilonů ozdobí vánoční stromečky a do africké vesnice Matongo se chystá již tradiční černošský betlém.

adventni-dilnyO víkendu 5. a 6. prosince se uskuteční akce s názvem „Adventní dílny v zoo“ – za příplatek 20,- Kč k běžnému vstupnému si zájemci budou moci vyrobit vánoční dekorace, přáníčka, ozdoby na stromeček, nebo drobné dárky z přírodních materiálů na několika stanovištích v zoo.  A předvánoční bonus navíc – v sobotu bude možné potkat v zoo i Mikuláše s čertem a v neděli se ve 14:00 hodin uskuteční představení nejmladších levhartů veřejnosti (v pavilonu šelem).

Mezi vánočními svátky a Silvestrem (od 28. do 30. prosince) jsou naplánované večerní prohlídky po zoo. Netradiční prohlídky s průvodci vánočně osvětlenou zoo, při kterých nebude chybět překvapení pro děti, nebo něco na zahřátí pro dospělé, začínají vždy v 16:00 hodin a každou následující půlhodinu. Vstup pouze na rezervaci, objednávky na tel. 567 573 730 (v pracovní dny).

Vánočky pro kočky aneb buďme štědří nejen k sobě je název prvního ročníku vánoční sbírky krmiva pro opuštěné kočky, kterou pořádá jihlavská zoo. Od 1. do 31. prosince je možné přinést do zoo malý dárek pro opuštěné kočičky. Nezávadná krmiva a pamlsky v originálních obalech přijímají pracovníci na pokladnách zoo, 31. prosince budou odevzdány útulkům v Jihlavě a Třebíči.


Zvířecí novinky

vanocky-pro-kockyDo zoo ale lákají především zvířata - nejčerstvějším přírůstkem jsou čtyřčata kapybar (narozena 16. listopadu), atrakcí je také celkem sedm letošních mláďat levhartů, nebo mládě gibona zlatolícího, které se narodilo jako jubilejní desáté mládě zasloužilým rodičům Ivance a Vildovi počátkem listopadu. Není náhoda, že malý gibonek v mateřské náruči jakoby z oka vypadl opici ve znaku jihlavské zoo – vždyť právě tento druh je erbovním zvířetem Zoo Jihlava. Oba rodiče pochází z přírody a do Jihlavy přišli v roce 1989 z olomoucké zoo. Nyní je giboní rodinka sedmičlenná a jejich vnitřní expozice v pavilonu opic je plná pohybu.

Giboni patří mezi nejvyšší primáty s výbornými pohybovými schopnostmi. Jejich dlouhé ruce jim umožňují doslova létat z větve na větev a v eleganci a kráse pohybu  mohou bez nadsázky soutěžit s gazelami nebo plachtícími ptáky.


Gibon zlatolící (Nomascus gabriellae)

se řadí mezi kriticky ohrožené druhy, jeho domovinou je jihovýchodní Asie. Živí se hlavně listovými pupeny, výhonky a ovocem, jen vzácně živočichy. Mláďata se rodí se žlutou srstí, která později u samců tmavne až do černé, samice zůstávají světlé s černou „čepičkou“. Kromě Jihlavy chová u nás tento druh pouze Zoo Olomouc, na Slovensku Bojnice a Bratislava.


Zdroj: Zoo Jihlava


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !