Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Narodilo se druhé mládě okapi v historii České republiky!

11. 09. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Ve čtvrtek 8. září, patnáct minut po druhé hodině ráno, se v ZOO Dvůr Králové narodilo druhé mládě pralesní žirafy okapi v historii ZOO. Porod začal v 1,55 hodin, kdy byla vidět první noha, ve 2,05 druhá noha a ve 2,15 hodin již bylo mládě na světě. Samice ho hned začala olizovat a mládě se postupně pokoušelo postavit na nohy.

Asi za 20 minut po porodu už mládě okapi stálo. Přibližně po hodině začalo pít mateřské mléko. V současné době se matka o mládě vzorně stará, mládě se střídavě krmí a odpočívá. K velké radosti chovatelů bylo potvrzeno, že je to samička. Její porodní váha je 25,5 kg. Porod sledovali kromě ošetřovatelů a dalších zaměstnanců ZOO také desítky lidí na internetovém portálu královédvorského Safari rozhlasu, kde byl již od konce srpna 24 hodin denně vysílán přímý přenos z pavilonu okapi.

Narodilo se druhé mládě okapi v historii České republiky!Na porod Etany čekali lidé na celém světě a jejich ohlasy jsou vskutku nádherné. Proto mají takové projekty mimořádný vzdělávací potenciál a vzbuzují veliký zájem veřejnosti. Na stránkách Safari - Okapi je nabídnuta i řada rozšiřujících informací nejen o okapi, ale o přírodě a její ochraně vůbec. Zatím je navštívily řádově tisíce lidí a po narození mláděte okapi očekáváme ještě podstatné zvýšení návštěvnosti. Internetové přímé přenosy ze života zvířat mají v rozhlase dlouhou tradici a ani u spolupráce se zoologickou zahradou Dvůr Králové se nejedná o první projekt. Mimořádně úspěšný byl už projekt sledování porodu severního bílého nosorožce nazvaný „Mládě milénia“.

Návštěvníci ZOO mohou sledovat mládě pralesní žirafy také v pavilonu okapi. Zatím sice pouze na velkoplošných obrazovkách, ale pokud bude vše dobře probíhat, tak bude brzy představeno veřejnosti i v expozici.

Co předcházelo narození okapi v ZOO Dvůr Králové?


Pralesní žirafy získala ZOO Dvůr Králové po dlouholetém úsilí až v roce 2004.

1. samec Deto – dorazil 17. 8. 2004 z Antwerp, 29. 7. 2009 odešel do Frankfurtu, kde má už své první mládě
2. samec Ahadi – dorazil 13. 5. 2005 z Basileje
3. samice Etana - dorazila 30. 6. 2006 z Antwerp

Geneticky vzácnější samec Ahadi byl určen jako partner samice Etany. Poprvé došlo ke spojení Ahadiho a Etany již v roce 2006, ale jelikož ještě Etana spolehlivě necyklovala a Ahadi se choval zpočátku agresivně, od spojování bylo upuštěno. Opět byli spojeni až v létě 2007. Tehdy již došlo k opakovanému páření, Etana zabřezla a 21. září 2009 porodila zdravého samečka, který dostal jméno Ewango. V roce 2010 byl dospělý Ewango od matky oddělen a Etana byla znovu spojena s Ahadim. První páření proběhlo v červnu a počátkem letošního roku nám Dr. Schwarzenberger z veterinárního institutu z Vídně potvrdil z odebraných vzorků trusu, že Etana je březí. Porod byl očekáván v měsíci září a termín byl stanoven na období od 8. – 24.9. Po celou dobu březosti byla Etana bedlivě sledována a vážena. Přibrala celkem Narodilo se druhé mládě okapi v historii České republiky!50kg. Tato péče samozřejmě bude pokračovat i po porodu a v případě potřeby budou upravovány i krmné dávky.

Zajímavosti o pralesních žirafách okapi

Poprvé se o existenci tohoto podivného zvířete (latinsky Okapia johnstoni) zmiňuje anglický žurnalista a cestovatel Henry Morton Stanley, který se o něm doslechl od domorodých Pygmejů na svých cestách v Konžském tropickém deštném pralese Ituri v letech 1888 – 1890.
Zvíře s pruhovanými zadními končetinami bylo považováno za druh koně nebo zebry. V roce 1899 se pozdější ugandský guvernér - sir Henry Johnson - vypravil tuto zprávu ověřit. Od Pygmejů, kteří zvíře nazývali o´api, získal kusy kůží a později lebek, podle kterých bylo zvíře v roce 1901 popsáno. Lebky jasně dokládaly, že se nejedná o koně, nýbrž o pralesní žirafu. Vědecky byla tedy pojmenována jako Okapia johnstoni.

Poprvé se okapi dostala mimo africký kontinent v roce 1919, a to do ZOO Antwerpy. První mládě se narodilo v roce 1954 také v Antwerpách. Kohoutková výška dospělého jedince bývá 150 – 180 cm, délka 250 cm, váha 225 – 300 kg, novorozenec váží 16-30kg. Samice okapi jsou větší než samci. Samice obývá v přírodě území 1,9 – 5,1 km2, samec dvakrát více (4 – 10 km2).

Říje: jednou za 14 – 16 dní, trvá 2 – 5 dní.
Páření: až několikrát za hodinu.
Březost: 14 – 15 měsíců.  
Kojení: 9 měsíců.

Mládě okapi může být odloženo až 24 hodin, samice jej po příchodu z pastvy hledá podle zvuků, které klesají pod práh lidské slyšitelnosti (30 – 12 Hz). Jediný predátor, který může skokem ze stromu okapi ohrozit, je levhart. První mláďata mimo Afriku se narodila v ZOO Antwerpy (v roce 1954 a 1956), byla však zabita samicí. Pravidelné odchovy probíhají zhruba od šedesátých let minulého století. Nejstarší pralesní žirofou na světě byl samec okapi ze ZOO v Dallasu, který se dožil 30 let a 10 měsíců.


Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zvláštní, ale hezké zvíře ....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle