Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mládě kasuára přilbového v ZOO Praha

3. 07. 2009 | ZOO Praha

Významný chovatelský úspěch pražské zoo

Ze ZOO Praha přichází opět dobrá zpráva – dne 9. června 2009 se narodilo mládě kasuára přilbového, což je významný chovatelský úspěch.

Samice kasuára snesla letos dvě vejce (1 bylo neoplozené) na nichž samec celou dobu vzorně seděl. Dne 5.6.  bylo oplozené vejce odebráno do líhně a samci podloženy dva podkladky, aby seděl dál. V líhni se za asistence chovatelů mládě vylíhlo 9.6. Samice pravidelně snáší vejce s nezvykle silnou skořápkou, proto se musí mládě líhnout s dopomocí chovatelů.

Mládě kasuára přilbového v ZOO PrahaZpět pod samce se mládě vrátilo druhý den, tzn. 10.6. v odpoledních hodinách. Samec mládě přijal, i když zpočátku se ještě chvíli zajímal o podkladky. Mládě následně začalo přijímat potravu dnes, tj. 17.6. Dnes se také po 11. hodině ocitli poprvé ve venkovním výběhu. Pohlaví mláděte zatím neznáme, nelze poznat.

Informace o rodičích:

Otec narozen roku 1988, v Praze je od r. 1989, samici jsme získali ze Zoo Bratislava v roce 1991.

Jedná se o 6. vylíhlé mládě v pražské zoo, předchozí se narodilo v roce 2001, to ale po 4 dnech uhynulo. Poslední úspěšný odchov se uskutečnil v roce 1999, tehdy se jednalo o 2 mláďata, z nichž jedno odešlo do Zoo Brno a druhé do zoo v Alma-Atě. K páření a ke snůšce vajec ale dochází každý rok.

Dle databáze ISIS je v evropských zoo celkem 90 kasuárů, odchovy jsou však vzácné.

Kasuár přilbový, velký nelétavý pták, obývá hustý lesní podrost na Nové Guineji, Ceramu a v severovýchodní Austrálii, kde se živí rostlinnou potravou - výhonky a spadanými plody. Veškerou rodičovskou péči obstarává u kasuára výhradně samec. Samice jen snese vejce a pak se vrátí ke svému samotářskému životu. Téměř dva měsíce sedí otec na vejcích a nepřijímá potravu. I proto je kasuár jedním ze symbolů Dne otců v Zoo Praha, akce konané každoročně 2. srpna.

Přečtěte si další novinky ze ZOO PRAHA!

Piknik plyšových medvídků v ZOO Praha

V sobotu 6. června bude v pražské zoo Sloní den!

Další přírůstek v chovu erbovního zvířete pražské zoo koně převalského

Zdroj: ZOO PRAHA

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !