Seznamte se s Kvídou a ochutnejte hmyzí speciality – v sobotu 14. srpna.
Den hmyzožravců je další ze série speciálních programů Zoo Praha, jejichž cílem je představit nejzajímavější obyvatele pražské zoo a jejich životní příběhy. V sobotu 14. srpna se budete moci blíže poznat s jednou z osobností kampaně Seznamte se! - se samicí hrabáče Kvídou. Zároveň však budete moci ochutnat, co má Kvída ráda. V rámci Dne hmyzožravců jsme pro vás připravili nejen speciální program, ale i netradiční pochoutky!
U vybraných expozic a pavilonů se dozvíte, že být hmyzožravcem není nic snadného a že si téměř každý, kdo si chce na hmyzu pochutnat, musel vytvořit vlastní strategii lovu. Např. chameleoni si loví hmyz pomocí lepkavého jazyka, který vymrští ve zlomku vteřiny. Jde o takovou rychlost, že lidské oko zaznamená až pohyb jazyka zpět do tlamy. Stříkouni (ryby) si zas pro hmyz vyskočí nebo ho „sestřelí“ proudem vody. Kořist zasáhnou i na vzdálenost větší než dva metry!
Více návštěvníkům prozradí ošetřovatelé a průvodci Zoo Praha v rámci speciálních komentovaných krmení:
10.00 – Africký dům – komentované krmení hrabáčů kapských
11.00 – Indonéská džungle – komentované krmení stříkouna lapavého
12.00 – Vzdělávací centrum – přímý přenos z krmení obojživelníků a dalších zvířat – promítání na velkém plátně
13.00 – Pavilon kočkovitých šelem – komentované krmení plazů
14.00 – Pavilon velkých želv – komentované krmení chameleona obrovského
15.00 – Sečuán – komentované krmení ptáků
Po celý den bude návštěvníkům k dispozici ochutnávka hmyzích specialit. Menu pro Den hmyzožravců sestává z hmyzího cukroví, chleba z tmavé mouky s příměsí hmyzu, cvrčků na másle nebo moučných červů s chilli papričkami. Ve Vzdělávacím centru Zoo Praha si budete moci prohlédnout i přípravu hmyzích receptů.
Od 13 hodin zde navíc proběhne přednáška doc. Marie Borkovcové z Mendelovy univerzity v Brně o entomofágie (pojídání hmyzu).
FOTO – Kvída (foto: archiv Zoo Praha)
Zdroj: ZOO Praha
Mirka Bali
ChytráŽena.cz