Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aligátor Libor si již užívá letního výběhu

29. 05. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Ve čtvrtek 27. května 2010 v 9:00 hodin došlo v ústecké zoologické zahradě k tradičnímu přesunu aligátořího samce Libora do letní expozice. Stěhování proběhlo hladce a bez komplikací – v zimovišti, kde Libor strávil sedm měsíců chráněn před nepřízní počasí a chladným obdobím roku, mu chovatelé z bezpečné vzdálenosti navlékli přes hlavu smyčku ze silného lana a vtáhli jej do připravené bedny.

Tu pak traktor svezl k letní expozici a Libor hladce vklouzl do bazénku, kde se okamžitě začal proplavovat. Návštěvníci mají nyní možnost pozorovat jej po celé léto a část podzimu, poté se Libor bude stěhovat zase zpět. Tento rituál probíhá v ústecké zoo již řadu let, neboť Libor je nejstarším zvířetem v ústecké zoo, přišel v roce 1974.

Jako většina plazů ani Libor neoplývá přílišnou aktivitou, což se některým bezohledným návštěvníkům nelíbí a tak se stává, že po něm házejí různé předměty ve snaze přimět jej k pohybu. Již se několikrát stalo, že byl Libor poraněn, proto se zoo rozhodla pro radikální opatření – jeho bezpečnost bude střežit kamera. Záběry jsou přenášeny do objektu vrátnice, kde sídlí bezpečnostní služba, která v případě potřeby zasáhne.

K větší pohodě Libora bude sloužit také infralampa, která zajistí vyhřívání prostoru na souši při náhlém poklesu teplot. Zkušebně fungovala již v loňském roce a díky tomu, že Libor skutečně sálající teplo s oblibou využíval, bylo toto zařízení pořízeno na trvalo.

Tyto investice jsou částečnou kompenzací za to, k výstavbě slibovaného pavilonu pro aligátory z důvodu nedostatku finančních prostředků zatím nedošlo. Vzhledem k tomu, že o část příspěvku se v roce 2008 postarali návštěvníci a dárci, kteří se zapojili do soutěže „Padíky pro alíky“ s překvapivým výtěžkem 535 871 Kč, rozhodlo se vedení zoo dále nečekat a peníze ze soutěže využít pro Libora ihned. Kromě změn u letní expozice čeká Libora úprava a rozšíření prostorů v zimovišti, kde přece jen tráví větší část roku.

 

Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !