8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Praha představuje novou samici medojeda

15. 02. 2012 | ZOO Praha
Po více než ročním hledání se pražské zoologické zahradě podařilo získat novou samici medojeda kapského. Přišla jako náhrada za Káču, která zmizela z venkovní expozice medojedů 7. září 2010. Káča tehdy s největší pravděpodobností překonala elektrický ohradník a bariéru vysokou 160 cm a následně se po ní slehla zem.

Zatímco pracovníci ZOO intenzivně hledali náhradu, samec Čert (známý i z billboardové kampaně Seznamte se!) si užíval mládeneckého života. Sehnat novou samici se dlouho jevilo jako neřešitelný úkol. Medojedy kapské totiž v Evropě chová – a vždy jen jednoho samce - pouze Tierpark Berlín a ZOO v Port Lympne v Anglii. Nakonec se podařilo získat samici až z Jihoafrické republiky a jde o jedinou samici medojeda, která dnes v Evropě žije. Do Prahy ZOO Praha představuje novou samici medojedabyla dovezena 23. prosince 2011, tedy těsně před Štědrým dnem. Od chovatelů dostala jméno Barča.

„Po nezbytné karanténě v zázemí byla Barča přemístěna do vnitřní expozice pavilonu Afrika zblízka. Zatím se s pavilonem jen seznamuje, i když od začátku ukazuje svou obratnost a šplhá po výškách. Jistě brzy překoná strach a expozici detailně prozkoumá,“ řekl kurátor Pavel Brandl.

Medojed kapský (Mellivora capensis) je černobíle zbarvená kunovitá šelma o velikosti až 90cm a s hmotností až 15kg. Medojed je velmi silný, dokáže ve své expozici bez větších potíží stěhovat břemena vážící až 40 kg. V praxi to znamená, že odvalí obrovský kámen nebo kmen, případně přerovná veškerý písek ve výběhu tak, aby byl podle jeho vkusu. Drsná srst a silná kůže chrání medojeda proti uštknutí nebo bodnutí žihadlem. Má velice krátké silné nohy. Drápy předních nohou usnadňují hrabání v písčitém povrchu a mohou být až 4 cm dlouhé. Rozšířený je na většině území Afriky a v západní a střední části jižní Asie až po Indii.


Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek, snad se bude Barče v naší ZOO líbitSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles