Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První letošní mláďata v pražské ZOO

4. 01. 2012 | ZOO Praha
Prvním letošním mláďatům pomohla na svět vinotéka! Novoročními mláďaty jsou tři želvy pardálí. Ještě dříve však přinesl Ježíšek zoborožce kaferského, a tak chovatelé pražské zoologické zahrady oslavili společně s příchodem nového roku také ojedinělé přírůstky.

Ještě před sobotní půlnocí se vylíhly tři želvičky pardálí. Za rámusení petard a ohňostrojů pak přišla těsně po půlnoci na svět ještě další tři mláďata druhé největší suchozemské želvy afrického kontinentu. V dospělém věku tyto želvy dorůstají sedmdesáti centimetrů a mohou vážit až padesát kilogramů. Tento nový odchov je již druhou generací želv pardálích vylíhlých v ZOO Praha, ale něčím velmi významným se od předchozích odlišuje.

První letošní mláďata v pražské ZOO„Do plazí líhně jsme pořídili vinotéku, která umožňuje udržovat ideální teplotu a vlhkost důležitou pro probuzení života v želvích vejcích. Mláďata, která se nyní líhnou, jsou prvními plody této nezvyklé metody,“ vysvětlil Petr Velenský, kurátor chovu plazů, a dodal: „Vejce byla třetí den po snesení umístěna do vinotéky a při 13 stupních a 75 procentech vlhkosti si tam pobyla 126 dní. Poté byla přenesena do líhně, vyhřáté na 31 stupňů. V ní pak probíhala inkubace přesně tři měsíce.“

Chovatelé opojeni svým nápaditým zlepšovákem dokonce s úsměvem navrhovali, aby byly malé želvičky pojmenovány podle jednotlivých odrůd bílých vín.  

Pražská zahrada se ovšem také může pochlubit mládětem zoborožce kaferského, které se vylíhlo na Štědrý den. Z vajíčka sneseného 16. 11. se za 39 dnů prodral ptačí drobeček o váze pouhých 69 gramů. První vánoční dárek se ale vylíhl rodičovsky nezkušenému páru, takže mládě bylo pro jistotu vloženo do inkubátoru a krmeno uměle. Když po čtyřech dnech dostatečně zesílilo, opět se vrátilo k samici.

Ačkoli se jedná již o 18. mládě zoborožce kaferského vylíhnuté v historii ZOO Praha, není jejich odchov stále ještě samozřejmostí. V evropských zahradách byl tento druh odchován poprvé právě v té pražské v roce 1994.


Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku První letošní mláďata v pražské ZOO:

První letošní mláďata v pražské ZOO
První letošní mláďata v pražské ZOO
První letošní mláďata v pražské ZOO
První letošní mláďata v pražské ZOO
První letošní mláďata v pražské ZOO
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !