Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlatá dvojčata v Jihlavě již podruhé

21. 04. 2010 | ZOO Jihlava
Jihlavská Zoo se už podruhé raduje z odchovu dvojčat jednoho z nejohroženějších druhů drápkatých opic - lvíčků zlatých (Leontopithecus rosalia). Dvě mláďata zatím neurčeného pohlaví se narodila 28. března v Amazonském pavilonu. Pětiletá matka mláďat pochází z anglické Zoo Marwel, desetiletý otec ze Zoo Copenhagen (Dánsko) a v Jihlavě se setkali v prosinci 2007. V květnu 2008 se jim narodila první dvojčata – samečci, nyní je tedy v jejich expozici velmi živo – rodiče musí dohlížet nejen na malá miminka, ale i na jejich starší bratry.

Mláďata jsou věrným obrazem svých rodičů, pouze jim chybí hříva. Při „výchově“ pomáhá i otec a sourozenci, kteří je nosí na hřbetě. Matka mláďata nejprve několik týdnů kojí, poté jim začne pomalu dávat pevnou stravu, kterou pečlivě rozmačká ve svých prstech.

Lvíčci zlatí dostali své jméno podle „lví“ hřívy kolem tváře, kterou mohou při vzrušení naježit. Ve slunečním světle se jejich srst třpytí jako posypaná zlatým prachem. Tito malí primáti obývají malé a stále se zmenšující území v rozlehlých rovníkových lesních oblastech Brazílie a největší ohrožení pro ně představuje ničení jejich přirozeného životního prostředí původních deštných pralesů. Proto jsou zapsáni na seznamu IUCN do kategorie ohrožených druhů - odhaduje se, že v dnešní době žije ve volné přírodě posledních několik stovek zvířat.

Lvíčkové žijí v pevných rodinných svazcích, živí se jak rostlinnou, tak živočišnou stravou (ovocné plody, listy a různý hmyz). Jsou to největší zástupci čeledi kosmanovitých, kteří mají na předních i zadních nohou místo nehtů ostré zahnuté drápky, proto se nazývají také drápkaté opice. Kromě Jihlavy je chová ještě Zoo Dvůr Králové n. Labem, Olomouc a Ústí n. Labem. Jihlavská Zoo chová a rozmnožuje největší kolekci drápkatých opic v ČR.

Lvíčci zlatí nejsou jedinými jarními přírůstky v jihlavské zoo -  z drápkatých opiček mají mláďata také kosmani zakrslí, tamaríni vousatí a tamaríni žlutorucí (v expozici v City Parku). Zvídavý návštěvník může spatřit i mláďata surikat, nosálů, lemurů nebo kaloňů. Velký úspěch zejména u nejmenších mají hlavně kůzlátka koz kamerunských nebo jehňátka u ovcí romanovských.

Foto: Lvíčci, lvíčci2 / autor: Kateřina Kosová
Zdroj: Zoo Jihlava

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také by som chcela mať doma!
Obrázek uživatelky
profil
Hezkéé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mají nádhernou barvu!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
škoda , že máme Jihlavu daleko. Hned bych se šla podívat na opičkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles