Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zoologická zahrada Jihlava - Březnový klubový večer

3. 03. 2010 | ZOO Jihlava
O zemi masové turistiky, jejíž krásné exotické vnitrozemí zná jen málokdo, o zemi umírněného islámu, dobrosrdečných lidí, kruté pouště i pohádkových oáz bude vyprávět táborský cestovatel Pavel Mráz v besedě s názvem „Když Tunisko, tak na kole“  ve čtvrtek 4. března v klubovně Zoo Jihlava. Začátek v 18.00 hodin, vstup pouze starým vchodem (od řeky), vstupné dobrovolné.

Zvířecí novinky:

Nejmenší opička na světě – kosman zakrslý (Callithrix p. pygmaea) se narodila v jihlavské zoo 3. února 2010. K vidění je v pavilonu Exotária společně se svými rodiči – čtyřletým otcem a o rok mladší matkou, kteří oba pochází z olomoucké zoo a v Jihlavě se setkali v dubnu loňského roku.

Kosman zakrslý je nejmenší zástupce čeledi kosmanovitých, který obývá tropické lesy jižní Ameriky. Je to jeden z nejmenších primátů a nejmenší opice (jeho tělo dorůstá sotva 14-16 cm, hmotnost samců nepřesahuje 140 g a hmotnost samic 120 g). Žlutohnědá barva srsti slouží jako výborné maskování a drápky na končetinách jsou důležité pro šplhání po stromech, které je pro tento druh charakteristické.

Většinu svého života tráví kosmani v korunách stromů, za potravou se vydávají nejčastěji odpoledne. Loví nejrůznější hmyz nebo malé ptáky, nepohrdnou ani plody nebo ptačími vejci.

Kosman zakrslý je tvor společenský, který žije buď v párech nebo v malých skupinkách, kde je dominantní samice. Bohužel jeho malá velikost a roztomilý vzhled způsobily jeho tvrdé pronásledování lidmi, které je vážně ohrožuje.

Březost u kosmanů trvá 120-140 dní, mládě váží pouhých 14-27 gramů. Pečuje o ně samec a samici je předává pouze ke krmení. Dospívá až ve 2 letech.

Foto: Kosman zakrslý – mládě / Martina Davidová

V africké vesnici malí ježečci
Ježek bělobřichý (Atelerix albiventris) je k vidění v noctunariu africké vesnice od září loňského roku, kdy Zoo Jihlava získala pár tohoto afrického druhu od soukromého chovatele. 22. února se ježčí rodinka rozrostla o 3 mláďátka (2 samečky a jednu samičku), která po narození vážila pouhých 10 gramů.

Domovinou tohoto druhu ježka jsou savany i lesnaté oblasti od Senegalu až po Súdán a Zambii. Jsou to noční zvířata, přes den většinou spí stočení v norách, za šera se pak vydávají ven za potravou a jsou schopni za noc nachodit i několik kilometrů. Jejich hlavní potravu tvoří červi, housenky, hmyz a pavouci, mohou se ale živit i drobnými obratlovci, semínky, kořínky a houbami.

Jelikož v jejich přirozené domovině neklesá teplota pod 18°C, afričtí ježci běžně neupadají do zimního spánku. Jejich největšími přirozenými nepřáteli jsou draví ptáci a lvi.

Foto: Ježečci / Martina Davidová

Všímavý návštěvník může v těchto dnech v zoo spatřit i další mláďátka – např. surikat, ovcí romanovských, klokanů nebo koz kamerunských.

Otevřeno je každý den od 9.00 do 16.00 hodin.

Zdroj: Zoo Jihlava

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zoologická zahrada Jihlava - Březnový klubový večer:

Zoologická zahrada Jihlava - Březnový klubový večer
Zoologická zahrada Jihlava - Březnový klubový večer
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !