Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní miminka u drápkatých opiček

17. 10. 2011 | ZOO Jihlava
Největší kolekce jihoamerických drápkatých opiček v České republice je k vidění v jihlavské ZOO, která chová dohromady 10 druhů a většinu z nich se jí daří také pravidelně rozmnožovat. Ani letošní rok není výjimkou – v průběhu roku se narodilo celkem 15 mláďat od 8 druhů.

Nejčerstvějšími přírůstky jsou dvojčata kosmana zakrslého (Callithrix pygmaea pygmaea), která se narodila v Haciendě Escondido (bývalém Amazonském pavilonu) 4. října. Otcem je čtyřletý sameček původem z privátního chovu, sedmiletá matka pochází z plzeňské ZOO. V Jihlavě se potkali v roce 2008 a od té doby odchovali již 9 mláďat.

Podzimní miminka u drápkatých opičekKosman zakrslý je nejmenším zástupcem čeledi kosmanovitých, který obývá tropické lesy Jižní Ameriky. Je to jeden z nejmenších primátů a vůbec nejmenší opice (jeho tělo dorůstá sotva 14-16 cm, hmotnost samců nepřesahuje 140 g a hmotnost samic 120 g). Žlutohnědá barva srsti slouží jako výborné maskování a drápky na končetinách jsou důležité pro šplhání po stromech, které je pro tento druh charakteristické.

Většinu svého života tráví kosmani v korunách stromů, za potravou se vydávají nejčastěji odpoledne. Loví nejrůznější hmyz nebo malé ptáky, nepohrdnou ani plody nebo ptačími vejci. Kosman zakrslý je tvor společenský, který žije buď v párech nebo v malých skupinkách, kde je dominantní samice. Bohužel jeho malá velikost a roztomilý vzhled způsobily jeho tvrdé pronásledování lidmi, což kosmany žijící ve volné přírodě vážně ohrožuje. Březost trvá 120-140 dní, mládě váží pouhých 14-27 gramů. Pečuje o ně samec a samici je předává pouze ke krmení.

Dalším, neméně vzácným přírůstkem, jsou dvojčata kosmana stříbřitého (Callithrix argentata). Tento druh se podařilo jihlavské ZOO rozmnožit koncem roku 2009 jako vůbec první zoologické zahradě v České republice. Samička (původem z maďarské ZOO Szeged) společně se svým partnerem (z anglické ZOO Broxbourne) dodnes úspěšně odchovala celkem 3 mláďata, ke kterým nyní přibyla říjnová dvojčata. V této době je v jejich expozici vedle pavilonu Exotária k vidění spokojená sedmičlenná rodinka.

Kosmani stříbřití žijí v tropických pralesích Amazonie. Stejně jako všichni kosmanovití patří k ohroženým druhům zvířat. Název drápkaté opičky si kosmani vysloužili díky malým drápkům na prstech, které mají místo nehtů.

Transport levharta cejlonského


Pětiletá samice levharta cejlonského (Panthera pardus kotiya) bude na doporučení koordinátora Evropských záchranných programů (EEP) převezena z jihlavské zoologické zahrady do francouzské ZOO Doue la Fontaine, kde na ni čeká geneticky cenný a nepříbuzný samec. Naložení samice a transport se uskuteční ve čtvrtek 20. října 2011 v dopoledních hodinách.


Zdroj: Zoo Jihlava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !