Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lamy se připravily na léto

25. 05. 2011 | ZOO Ústí nad L.
V sobotu 21. května se v ústecké zoo podrobilo celkem deset alpak a jeden samec ovce vřesovištní pravidelnému stříhání. Zvířata jsou zbavena srsti jednak kvůli střiži, ale také kvůli větší pohodě v letních horkých dnech. Hmotnost jednoho rouna je zhruba 2 kg, takže lamy vypadají po zákroku velice legračně.

Již 15 let zoo spolupracuje s profesionálním střihačem panem Horstem Tichayem z Teplic, který se zabývá i stříháním ovcí. Alpaky mají velice jemnou a hustou srst, takže elektrické nůžky, které používá, se musejí po ostříhání každého zvířete nabrousit, protože dochází k jejich ztupení. Vlna je při stříhání tříděna, jednak podle kvality, jednak podle barvy jednotlivých zvířat, od bílé přes šedou, hnědou až po černou.

Ostříhání jednoho zvířete trvá zhruba 15 – 20 minut a při fixaci zvířat pomáhají cca čtyři chovatelé. V posledních třech letech probíhá stříhání vždy v květnu nebo v červnu každý rok, dříve tomu bylo jednou za dva roky.

Ve své domovině, v Jižní Americe, byly alpaky vyšlechtěny z původní divoké formy a jsou chovány právě kvůli produkci kvalitní vlny. Mají velice jemnou srst, která se stejně jako střiž ovcí dá používat při výrobě různých výrobků z vlny jako jsou pletené čepice, rukavice, ponožky či svetry.

Část ostříhané srsti je poskytnuta k rukodělným účelům, méně kvalitní srst se občas používá při enrichmentu trojice lvů konžských v pavilonu šelem – ukryje se do krabic a zvířata ji využívají při hrách a zábavě.



Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Mirka Bali
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !