Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kočkodaní mláďata v ZOO Olomouc

4. 04. 2009 | Zvířátka

Šestičlenná tlupa opic kočkodanů husarských se nedávno rozrostla o další dva přírůstky. 27. února se samici Loře narodilo mládě a hned 2. března se mohla pochlubit svým prvním potomkem i její sestra Bára.

Pohlaví mláďat je zatím neznámé. Obě samičky pocházení z barcelonské zoo, otec Leopold je původem ze Zoo Ohrada. Prospívají velmi dobře. Těší se péči nejen svých matek, ale sestry si své potomky občas i vymění. Jejich nevlastní starší sestra Kryšpína, které bude v dubnu již rok, nové příslušníky své skupinky již i trochu pokouší a snaží se je zapojit do hry. Obě matky zatím své potomky nepouštějí ze starostlivého dohledu a pro jejich nevlastní sestru nemají příliš pochopení.

Kočkodaní mláďata v ZOO OLOMOUCKočkodan husarský – historie chovu v ZOO Olomouc

Výskyt: západní až východní Afrika. Jeho domovem je otevřená savana a polopouště. Zasahuje až hluboko do Sahary i oblasti Airu.

dlouhé končetiny, přizpůsobené životu na zemi. Dovede běžet rychlostí až 56km/h.

Jsou to velmi společenské opice. Žijí v tlupách až o třiceti zvířatech. Sociální struktura – typ harém = jeden samec a skupina samic s mláďaty. Okrsek, který obývají, má v přírodě rozlohu 30 – 40 km2.

Potrava: plody, hlízy, trávy, semena, občas si jídelníček zpestří živočišnou potravou – ještěrky.

Při dobré péči se může v zajetí dožít až dvaceti let.

Poprvé olomoucká zoo chovala tento druh kočkodanů v sedmdesátých letech minulého století.

Nová skupina byla přivezena v roce 2003 našimi zoology z Holandska ze zoo v Amersfoortu. Skládala se z pěti samců a pěti samic. Jednalo se o rodinu. Tato skupina však nebyla schopna rozmnožování. Později k ní přibyli dva noví samci, kteří se však s tlupou nesžili. V roce 2007 tato skupina odešla do Paliče v Srbsku.

Současná skupina, kterou se podařilo sestavit počátkem roku 2008 je tvořena dvěma samicemi  z Tierpark Berlin, další dvě samice jsou z barcelonské zoo a samec je ze ZOO Ohrada. 16. dubna 2008 se samici Nelli, která přišla do olomoucké zoo již březí, narodilo mládě. Po dlouhé době je první opičkou tohoto druhu, narozenou v olomoucké zoo.

Ukázalo se, že mládě je samička a tak od svých kmotrů dostala jméno Kryšpína.

Další mládě se narodilo samici Loře 27. února a hned 3. března přivedla na svět její sestra Bára další v této tlupě již třetí mládě.

Zdroj: ZOO OLOMOUC

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !