8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO OLOMOUC: Kolik stojí jeden krmný den?

27. 02. 2009 | Zvířátka

Olomoucká zoologická zahrada chová 402 druhů zvířat, jejichž počet přesahuje číslo 1 600. Uživit takové množství „hladových krků“ není levná záležitost.  V roce 2008 částka, která byla vydána za krmivo, činila téměř pět a půl milionu korun. Náklady na jeden krmný den byly přesně 13 791 korun.

Podívejme se tedy blíže, jaké druhy krmiva byly nejdražší a jakou zajímavou potravou se zvířecí obyvatelé zoo krmí…

Jednoznačně nejvyšší částka byla vydána za ovoce a zeleninu a to 1 157 000,- Kč. Hlavními konzumenty jsou všechny druhy opic, kaloni zlatí, hrošíci liberijští a exotické ptactvo. Ovocem nepohrdnou ani klokani - mají rádi především jablka. Žirafám, antilopám, zebrám a také sobům se přimíchává v nakrouhaném stavu do míchanic z granulí zelenina. Žirafy kromě toho ocení ve své míchanici nakrájenou cibuli nebo citrón. Přidává se jim do potravy pro zvýšení podílu vitamínu C v krmné dávce. Také dva druhy medvědů mají značný podíl na spotřebě ovoce a zeleniny.

ZOO OLOMOUC: Kolik stojí jeden krmný den?Na druhém místě se zařadilo maso hovězí, skopové a koňské v ceně 978 500,- Kč.  Jeho spotřebiteli jsou především tygři, lvi, gepardi a další kočkovité šelmy.  Součástí jídelníčku velkých i malých kočkovitých šelem a vlků je i drůbež. Té zvířata spotřebovala za 87 500,- Kč. Tím však výčet spotřeby masité potravy pro šelmy nekončí. Další část jejich jídelníčku je tak zvané biologické krmivo. Jsou tím míněna zvířata, která jsou šelmám podávána usmrcená, ale se srstí, případně peřím.  Hlodavci 132 934,- Kč, králíci 190 238,- Kč. Vítaným oživením krmné dávky jsou i ryby 24 896,- Kč.

Zoo chová také velké množství býložravců, žirafy, antilopy velbloudy, jeleny soby, kozorožce a také domácí plemena ovcí a koz. Ti všichni mají velkou spotřebu granulí a obilovin. Částka, vydaná za jejich nákup je 672 000,- Kč. Samozřejmou součástí jídelníčku posledně jmenovaných zvířat je seno. Žaludky zdejších býložravců ho prošlo za 419 000,- Kč.

Podívejme se nyní na exotické strávníky:  Obyvatelé mořských akvárií, kteří se živí takzvanými dary moře v podobě krevet, sépií, chobotnic a mořských mlžů (například slávek), projedli částku 72 700,-Kč. Lví podíl na tom má rejnok siba skvrnitá, který spotřebuje denně jeden kilogram již zmíněných slávek, ústřic, či hřebenatek.

ZOO OLOMOUC: Kolik stojí jeden krmný den?Tajemný název gamarus má potrava, složená z drobných sušených korýšů. Podává se v době hnízdění plameňákům a tím podporuje jejich zájem o hnízdění a odchov mláďat. V loňském roce se v zoo podařilo odchovat šest těchto elegantních ptáků. Náklady na tuto potravu činily 28 300,- Kč.

Také Luvos zní velmi zvláštně. Jedná se o druh rašeliny, která se přimíchává do krmné dávky mravenečníků a tím příznivě podporuje proces jejich trávení.

Drápkaté opičky se krmí kromě ovocných a zeleninových salátů také různými druhy červů a hmyzu, touto potravou jsou krmeny i některé druhy ptáků a pouštní lištičky fenkové . Spotřeba hmyzu v podobě cvrčků, sarančat, moučných červů, červů Zophobas morio a švábů představuje za loňský rok částku 323 000,- Kč.

Žaludky strávníků v zoo prošla také řada mléčných výrobků v hodnotě 114 200,- Kč.  Na nákup vitamínů a minerálů byla vynaložena částka 60 000,- Kč.

Pod názvem  Jelly a Cake se skrývá prášková směs na výrobu speciálních koláčů, který se podává drápkatým opicím.

Z uvedeného je zřejmé, že nakrmit správně všechny obyvatele zoo, tak aby jim v krmné dávce nic nechybělo, zvířata byla v dobré kondici a pokud možno se i rozmnožovala, je nejen nákladné ale i složité.  Odměnou a cílem této práce jsou spokojená zvířata a tím i návštěvníci, kteří mohou pozorovat své oblíbence s lesknoucí se kůží, srstí nebo kvalitním opeřením - prostě ve výstavní kondici.

Náklady na jeden tzv. „krmný den“ činily v roce 2008 přesně 13 791 korun.

Zdroj: ZOO OLOMOUC

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek. Je to dosti nákladné krmit tolik zvířat,aby v krmné dávce nic nechybělo. Pak jsou spokojená zvířatka i návštěvníci. Je zajímavé sledovat krmení, třeba takových šimpanzů.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles