MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejmladším levhartům je necelý měsíc

25. 10. 2009 | ZOO Jihlava

Letošní úspěšné odchovy kočkovitých šelem v jihlavské zoo rozšířila další dvojčata levhartů cejlonských (Panthera pardus kotiya), která spatřila světlo světa 29. září. Matkou dvou samečků je tříletá samička Iris, která pochází z holandské Zoo Arnhem, otcem je stejně starý jihlavský odchovanec, který je letos otcem čtyřnásobným – 19. srpna se narodila první dvojčata těchto levhartů – dva samečci.


Jejich matkou je tříletá samička původem z anglické Zoo Banham. U tohoto druhu se tedy radujeme z celkem čtyř mláďat! Levharti cejlonští patří k největším poddruhům levharta, jejich domovem je ostrov Srí Lanka (Cejlon). Loví malé i velké savce i ptáky. Stojí na vrcholu potravního řetězce a hrají tedy zásadní roli při udržování populační hustoty lovené kořisti.

mladatkaOdhad početnosti ve volné přírodě je pouhých 700-950 jedinců. V zoologických zahradách na celém světě je jich chováno jen asi 60.
Levharti cejlonští tak rozšířili řadu letošních úspěšných odchovů u ostatních druhů - v květnu se narodila již avizovaná dvojčata (samec a samička) levhartům perským (Panthera pardus saxicolor) a v červnu jedno mládě (sameček) levhartům sněžným (Uncia uncia).

Ani „malé kočky“ nezůstávají pozadu – letošní bilance vykazuje celkem 12 mláďat (čtyři kočky arabské od dvou chovných párů, čtyřčata kočky bažinné, dvojčata kočky divoké  a dvojčata kočky krátkouché).
Právě nyní je tedy nejlepší čas spatřit malé levhartíky ve venkovních výbězích či v jejich vnitřních expozicích.


Repatriace koček divokých

Pracovníci jihlavské zoologické zoologické zahrady se stejně jako v loňském roce chystají uskutečnit repatriaci koček divokých (Felis s. silvestris) do volné přírody na Slovensku. Návrat do přírody je naplánován u celkem sedmi mláďat, která se narodila ve třech českých zoo (Děčín, Hluboká n. Vltavou a Jihlava) a uskuteční se do konce října 2009.


Zdroj: Zoo Jihlava


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Krásná koťátka, také přeji vše nej a nej do života SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný kočičky
Obrázek uživatelky
profil
nádherná dvojčátka!!
Obrázek uživatelky
profil
levhardí zatím kočičky,tak at se jim moc daří a pěkně rostouSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles