Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Narození osla somálského

24. 04. 2010 | ZOO Ústí nad L.
Ve středu 14. dubna 2010 se v ústecké zoologické zahradě narodilo mládě osla somálského, což po téměř dvouleté pauze vyvolalo mezi chovateli velkou radost. Poslední mládě se narodilo na konci června roku 2008 a vzhledem k tomu, že naposledy se dvakrát za sebou narodili hřebečci, byl tentokrát důvod k radosti ještě větší, neboť narozené mládě je klisnička.

Otcem je devatenáctiletý hřebec Achmed pocházející z norimberského chovu, matkou devítiletá klisna Georgina narozená v ústecké zoo. Malá klisna je v pořadí 22. mládětem, které se narodilo v osmnáctileté  historii chovu v ústecké zoo, kde se příchod prvních zvířat datuje k roku 1992. Poměr pohlaví u dosud narozených zvířat je vyrovnaný, 11 hřebců a 11 klisen. Počtem narozených mláďat se ústecká zoo řadí mezi přední světové zoologické zahrady.

Osel somálský je jediný žijící poddruh osla afrického, je to přímý předek osla domácího. V současnosti patří k nejohroženějším zvířatům na světě. V Mezinárodní červené knize ohrožených druhů patří do kategorie „kriticky ohrožený“. Podle odhadů se dnešní stavy zvířat ve volné přírodě pohybují okolo 600 kusů. V zajetí bylo podle světové plemenné knihy k 1. 1. 2009 chováno 177 zvířat a dle evidence se v roce 2008 narodilo 25 mláďat.

Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !