Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pardálí slečna z ostravské ZOO dostala jméno

18. 11. 2011 | ZOO Ostrava
Samička vzácného pardála obláčkového, která se v ostravské ZOO narodila 23. července, dostala jméno Wanita, což v malajštině znamená slečna. Jméno jí vybraly děti ze ZŠ Orlová-Lutyně, Školní 862. Žáci této školy jsou dlouholetými sponzory ostravské zoologické zahrady a patří mezi školami zároveň k těm největším, proto jméno svému adoptivnímu zvířeti vybrali právě oni.

Odchov téměř čtyřměsíční samičky vzácné kočkovité šelmy, jakou bezesporu pardál obláčkový je, zatím probíhá bez komplikací. Matka Yala je mladá a zatím nezkušená samice, proto nebylo jisté, zda se bude umět o své prvorozené mládě dobře postarat. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácný a ve volné přírodě ohrožený druh, je při odchovu mláďat vyloučený jakýkoliv nepřirozený zásah ze strany člověka.

Pardálí slečna z ostravské ZOO dostala jménoYala ale svou mateřskou roli zvládá skvěle a malá Wanita se má čile k světu. Postupně objevuje v doprovodu rodičů i venkovní výběh. Trpělivý návštěvník ji tak může zahlédnout, jak balancuje na větvích keřů, následuje svou mámu a učí se správným dovednostem šelmy. Vzhledem k tomu, že je stále ještě hodně plachá, schovává se ráda i ve vnitřních prostorách. Pokud právě odpočívá ve své boudě, kterou nadále snímá kamera, je možné ji pozorovat na monitoru v pavilonu indických zvířat.

Wanita zůstane v Ostravě maximálně do stáří jednoho roku, poté bude v rámci záchovného programu převezena do jiné zoologické zahrady ke geneticky nepříbuznému samečkovi, aby se zapojila do další reprodukce. Na základě chovatelských zkušeností musí spojování těchto zvířat probíhat v prvním roce života, jinak hrozí, že by samec mohl samici usmrtit. Kde najde Wanita svůj nový domov, není zatím známo.

Pardál obláčkový (Neofelis nebulosa), zvaný též levhart obláčkový, je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček. Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V oblasti Himalájí vystupuje až do výšky 2500m n.m. Na celém území jeho výskytu dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi (přes 10 % plochy za posledních 10 let). Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto krásně zbarvenou kočku nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi. Počet pardálů obláčkových v přírodě je odhadován na 10 000 jedinců. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) jsou vedeni jako zranitelný druh (Vulnerable).


Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !