Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Ostravě se narodila vzácná kachňata čírky

15. 02. 2012 | ZOO Ostrava
Ostravská zoologická zahrada se těší z nových přírůstků vzácné madagaskarské kachny. 8. února se tu vylíhlo pět mláďat čírky černoskvrnné, která mohou návštěvníci pozorovat od prvního dne v expozici Madagaskar v pavilonu opic.

Čírka černoskvrnná je kachna vázaná na stromy, na kterých často hřaduje. Při pohybu po větvích jí pomáhají ostré drápky. Také v ostravské ZOO mohou návštěvníci často pozorovat, jak pár čírek posedává na větvích. Po vylíhnutí mláďat se však rodinka zdržuje ponejvíc na jezírku, případně na souši, kde se malé kachničky schovávají v peří rodičů.

Zajímavostí ovšem je, že i hnízdo čírek černoskvrnných bývá umístěno vysoko na stromech, resp. ve stromových dutinách. V ostravské ZOO hnízdí čírky v V Ostravě se narodila vzácná kachňata čírkybudce (náhradní dutině), která je umístěna ve výšce okolo čtyř metrů. Jak se tedy malé kachničky zatím neschopné létat dostaly na zem? Jednoduše! Ihned po vylíhnutí vyskočily z hnízda. Vzhledem k jejich nepatrné váze nebyl dopad z několikametrové výšky žádný problém. Proč ale nezůstala bezbranná mláďata v bezpečí hnízda, dokud nedorostou a nebudou umět létat?

Kachny patří mezi tzv. nekrmivé ptáky, a to znamená, že svá mláďata střeží, vodí je, ale nekrmí. Mláďata si nicméně umějí opatřovat potravu od prvního dne sama. Té se jim ovšem v hnízdě vysoko nad zemí nedostává, takže nezbývá, než z něj vyskočit a hledat jinde…

Čírka černoskvrnná (Anas bernieri) se ve volné přírodě vyskytuje pouze v západní části ostrova Madagaskar, kde patří k velmi vzácným druhům. Její životní prostředí tvoří příbřežní mokřadní oblasti s mělkými vodami a dostatkem vegetace. Tyto oblasti jsou však často využívány a přeměňovány člověkem k pěstování zemědělských plodin (např. rýže), k intenzivnímu chovu krevetek atd., čímž dochází ke ztrátě a ničení původních biotopů. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je čírka černoskvrnná vedena jako ohrožený druh (Endangered). Celková populace v přírodě je odhadována na pouhých 1500-2500 jedinců.  

Tato nenápadně zbarvená kachna není vzácná jen v přírodě, ale i v zoologických zahradách. Neexistuje pro ni samostatný záchranný program, nicméně její chov je koordinován společně s chovem dalšího ohroženého druhu této oblasti, kachnou madagaskarskou. V ostravské ZOO je pár čírek chován od roku 2008 a už třikrát zde vyvedl mladé.


Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý a poučný článekSmajlík kačenky jsou krásnéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle