8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lenochod dvouprstý Bohouš

8. 09. 2009 | ZOO Olomouc

Lenochod dvouprstý
Choleopus didactylus

Lenochod dvouprstý je nejznámějším zástupcem své čeledi lenochodovitých  Ve svém životě lenochodi vsadili na pomalost a s tím spojenou nenápadnost, na rozdíl od ostatních druhů zvířat, která se v případě nebezpečí snaží zachránit rychlým únikem. 

Od ostatních savců se liší ještě řadou dalších vlastností. Na předních končetinách, jak vyplývá z jeho názvu, mají dva prsty na zadních však již tři. Zajímavostí také je, že krční část páteře lenochodů je tvořena šesti až devíti obratli na rozdíl od ostatních obratlovců, kteří jich mají sedm.

lenochod-na-stromeDospělý lenochod je dlouhý až 70 cm a jeho hmotnost se pohybuje od 4 do 8 kilogramů.  Tělo má pokryté dlouhou srstí, která je v přírodě, vlivem řas, zbarvená hnědozeleně. Srst na břiše je uspořádána tak, jako u jiných zvířat na zádech. Vzhledem k tomu, že lenochod většinu života visí na větvi břichem vzhůru, jeho srst roste tak , aby po ní voda dobře stékala. Také orgány v těle mají umístěny obráceně.

Lenochodi obývají tropické pralesy. Na zem slézají jen z donucení při přelézání ze stromu, který již spásli. Na zemi se také vyměšují. Živí se hlavně listím a ovocem.  Pomalost se projevuje i při vyměšování, které probíhá jednou za deset dnů, ale může to být i za měsíc. Tento úkon provádějí z důvodů bezpečnosti převážně v noci. Malé potřebě vyměšovat zbytky nestrávené potravy, napomáhá zvláštní druh brouků, který sídlí lenochodům v konečníku.

Jejich největším přirozeným nepřítelem je jaguár a ocelot, z ptáků harpyje pralesní a orel chocholatý. Dožívají se přes dvacet let věku.

mlade-lenochodaVýskyt: Venezuela, severní Brazílie, Guyana, Surinam, Francouzská Guyana. Plemennou knihu lenochodů chovaných v zajetí vede zoo v Halle. Lenochod dvouprstý je veden v Červené knize údajů, jako slabě ohrožený druh.

Kromě naší zoo najdeme lenochody dvouprsté v ČR ještě v Zoo:Jihlava, Lešná – Zlín, Praha a Ústí nad Labem.Olomoucká zoo chová tento druh zvířat od roku 2004. První pár byl dovezen z Guyany. Tento pár se však nerozmnožil.

V roce 2007 přišla samice narozená v zoo Ústí nad Labem.  27.6.2009 se jí narodilo mládě, které  je u matky. Protože se o něj dobře stará, jeho pohlaví zatím neznáme. V červenci 2009 byl dovezen další pár lenochodů. Samice po transportu 21.7. porodila mládě, ale odmítla se o něj starat. Proto musela nastoupit matka náhradní. Tohoto úkolu se ujala chovatelka paní Hana Dostálová. Mládě se jmenuje Bohouš, je to samec a prospívá dobře.

Zdroj: Zoo Olomouc.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Lenochod dvouprstý Bohouš:

Lenochod dvouprstý Bohouš
Lenochod dvouprstý Bohouš
Lenochod dvouprstý Bohouš
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
roztomile medvidatko
Obrázek uživatelky
profil
na fotce je bezvadná, spí i když se po ní plazí dítě, asi to bude chlap Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles