Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec má samičku velblouda dvouhrbého

31. 03. 2010 | ZOO Liberec
V ZOO Liberec se narodilo další z návštěvnicky oblíbených mláďat – samička velblouda dvouhrbého (Camelus bactrianus). Porod byl sice těžší, než obvykle u těchto sudokopytníků bývá, ale mládě i její matka Šakira (7 let) jsou v pořádku. Otcem je tradičně samec Claudius (21 let), pro nějž je to již jubilejní 25. potomek. Své úplně první mládě přitom povil v roce 1994. Malá velbloudice bude již brzy k vidění v návštěvnické expozici.

Velbloudy liberecká zoo chová od roku 1957, když prvním dovezeným jedincem byla tehdy tříletá samice Bezděchodka pocházející ze SSSR. O pět let později ji pak doplnil samec Fridolín, opět ze SSSR. Za další dva roky (1964) se jim narodilo první společné mládě – Vendelín. Velbloud dvouhrbý je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN.

Co víme o velbloudech?
•    Obývají kamenité pouště a stepi centrální a západní Asie. Dorůstají výšky až 3 m (v kohoutku 1,8 – 2,3 m), s ocasem dlouhým 50 cm. Srst na krku přechází do husté hřívy.

•    Při chůzi zvedají současně nohy na téže straně těla, tzn.jsou mimochodníky. Za 12 hodin dokáží rychlostí 4 km/hod. ujít až 50 km. Nevydrží však běžet na delší vzdálenosti a obtížně se také pohybují do vrchu.

•    Velbloudi se dožívají 30 – 40 let. Živí se stepními rostlinami (tráva, listy a ostatní části rostlin). Bez vody vydrží při dostatku zelené potravy a vlhkého vzduchu až 45 dní.

•    Ve své domovině slouží jako důležitý dopravní prostředek. Jejich vlna je značně kvalitní, stejně jako mléko. Sušený trus se využívá jako palivo.


Zdroj: ZOO Liberec

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !