Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trojčata vydry malé jsou prvním letošním přírůstkem ústecké ZOO

16. 01. 2012 | ZOO Ústí nad L.
Začátkem každého nového roku je s napětím očekáváno narození prvního mláděte, který druh to bude tentokrát. V ZOO Ústí nad Labem letos patří prvenství třem sourozencům vydry malé, kteří se narodili v pátek 13. ledna v dopoledních hodinách v zimovišti.

Do tohoto zázemí byl, jako každý jiný rok, přestěhován dospělý pár těchto hbitých šelmiček již v říjnu, neboť v jejich venkovní expozici nemají teplou ubikaci, kde by přečkali nepříznivé zimní období. Porod byl očekáván každým dnem a o radostné události byli chovatelé informováni pískáním novorozeňat, které se vždy z porodní boudy ozývá.

Trojčata vydry malé jsou prvním letošním přírůstkem ústecké ZOOOba rodiče si svá mláďata urputně brání kousáním, takže chovatelé do jejich expozice vstupují pouze na nezbytně krátkou dobu. Tím se vyhnou stresování zvířat, protože samice je schopná svoji úzkostlivou péči projevit přenášením mláďat z místa na místo, takže by se mohlo stát, že je kvůli svému strachu nakonec utahá. Nyní po víkendu je díky rychlé kontrole známo, že mláďata jsou tři, vypadají najedená a spokojená. Zda se jedná o samečky či samičky, bude určeno v cca dvou měsících života, kdy probíhá nezbytné očkování, čipování a další vyšetření.

Vydry malé jsou zapsány v Mezinárodní knize ohrožených druhů (RDB) v kategorii „zranitelný“ a jejich počty ve volné přírodě mají klesající tendenci. ZOO Ústí nad Labem začala tento druh chovat v 80. let minulého století s různými přestávkami. V roce 2005 se podařilo sestavit harmonizující pár, který se od roku 2007 pravidelně množí. Letošní mláďata jsou již jejich sedmým odchovem, předchozí potomci se postupně přesunuli do jiných chovatelských zařízení, nejdále do soukromé ZOO v Japonsku.


Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !