Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo

2. 12. 2011 | ZOO Olomouc
Téměř po roce se v olomoucké ZOO opět narodilo mládě zebry Chapmanovy. Na svět přišlo 15. listopadu 2011 a je to již 19. mládě zebry narozené v ZOO Olomouc. Matka se jmenuje Dáša a malý sameček dostal jméno Daren, což znamená narozen v noci. Otcem je chovný hřebec Tyler.

Klisna Dáša je velmi dobrou matkou, poté co uhynula klisna Apaja, ujala se jejího osiřelého dvouměsíčního hříběte. Nový přírůstek u zeber Chapmanových Daren se ve čtrnácti dnech života již sžil s celým stádem, se kterým také chodí na zdravotní procházky ze stáje v zimovišti do velkého výběhu pod vyhlídkovou věží. K 1. 12. 2011 chová tedy olomoucká ZOO stádo šesti zeber složené z jednoho hřebce, tří klisen, roční mladé klisničky Amálky a nového mláděte - hřebečka Darena.

Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostloZ historie chovu zeber Chapmanových v olomoucké ZOO


Dlouho očekávané mládě zebry Chapmanovy se narodilo až poslední den roku 2007. Je to samička a od svých chovatelů dostala jméno Viktorka. Její matkou je pětiletá Dáša původem z plzeňské ZOO, otcem je o rok mladší Tyler původem z anglické ZOO v Marwellu. Dáša se o své druhé mládě dobře stará, na rozdíl od prvního potomka, kterého zavrhla hned po porodu. Tyler se stal otcem poprvé. Chovná skupina zeber Chapmanových v olomoucké ZOO byla sestavena v roce 2005. Malá Viktorka je 15. hříbětem tohoto druhu zeber, které se v ZOO Olomouc od roku 1988 narodilo. 16. mládě přišlo na svět v neděli 25. ledna 2009. Je to opět samička. Matkou je Apaja, narozená v roce 2000 v ZOO Bratislava. Malá klisnička je jejím prvním mládětem, otcem je opět Tyler, který se stal otcem již podruhé. Mladá kobylka dostala jméno Mwaru.

Čtyřčlenné stádečko zeber Chapmanových se v pondělí 6. 9. 2010 rozrostlo o další mládě. Chovný hřebec Tyler pocházející z Anglie a klisna Dáša se stali opět rodiči. V minulém roce odchovali samičku, která brzy odcestuje do nového domova do ZOO Dvůr Králové, a letos se narodil zebří sameček. Od svých chovatelů dostal africké jméno Dalmar, což v překladu znamená všestranný. Dalmar je 17. mládětem narozeným v olomoucké ZOO.

Poslední listopadový den roku 2010 se narodilo další mládě zebry Chapmanovy. Matkou je klisna Apaja pocházející z Bratislavy a otcem je hřebec Tyler, který pochází ze ZOO Marwell. Mládě je ženského pohlaví a dostalo jméno Amálka. Amálka je 18. mládětem v naší ZOO. 19. mládětem je pak nedávno narozený hřebeček Daren.


Zdroj: Zoo Olomouc

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo:

Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles