Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo

2. 12. 2011 | ZOO Olomouc
Téměř po roce se v olomoucké ZOO opět narodilo mládě zebry Chapmanovy. Na svět přišlo 15. listopadu 2011 a je to již 19. mládě zebry narozené v ZOO Olomouc. Matka se jmenuje Dáša a malý sameček dostal jméno Daren, což znamená narozen v noci. Otcem je chovný hřebec Tyler.

Klisna Dáša je velmi dobrou matkou, poté co uhynula klisna Apaja, ujala se jejího osiřelého dvouměsíčního hříběte. Nový přírůstek u zeber Chapmanových Daren se ve čtrnácti dnech života již sžil s celým stádem, se kterým také chodí na zdravotní procházky ze stáje v zimovišti do velkého výběhu pod vyhlídkovou věží. K 1. 12. 2011 chová tedy olomoucká ZOO stádo šesti zeber složené z jednoho hřebce, tří klisen, roční mladé klisničky Amálky a nového mláděte - hřebečka Darena.

Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostloZ historie chovu zeber Chapmanových v olomoucké ZOO


Dlouho očekávané mládě zebry Chapmanovy se narodilo až poslední den roku 2007. Je to samička a od svých chovatelů dostala jméno Viktorka. Její matkou je pětiletá Dáša původem z plzeňské ZOO, otcem je o rok mladší Tyler původem z anglické ZOO v Marwellu. Dáša se o své druhé mládě dobře stará, na rozdíl od prvního potomka, kterého zavrhla hned po porodu. Tyler se stal otcem poprvé. Chovná skupina zeber Chapmanových v olomoucké ZOO byla sestavena v roce 2005. Malá Viktorka je 15. hříbětem tohoto druhu zeber, které se v ZOO Olomouc od roku 1988 narodilo. 16. mládě přišlo na svět v neděli 25. ledna 2009. Je to opět samička. Matkou je Apaja, narozená v roce 2000 v ZOO Bratislava. Malá klisnička je jejím prvním mládětem, otcem je opět Tyler, který se stal otcem již podruhé. Mladá kobylka dostala jméno Mwaru.

Čtyřčlenné stádečko zeber Chapmanových se v pondělí 6. 9. 2010 rozrostlo o další mládě. Chovný hřebec Tyler pocházející z Anglie a klisna Dáša se stali opět rodiči. V minulém roce odchovali samičku, která brzy odcestuje do nového domova do ZOO Dvůr Králové, a letos se narodil zebří sameček. Od svých chovatelů dostal africké jméno Dalmar, což v překladu znamená všestranný. Dalmar je 17. mládětem narozeným v olomoucké ZOO.

Poslední listopadový den roku 2010 se narodilo další mládě zebry Chapmanovy. Matkou je klisna Apaja pocházející z Bratislavy a otcem je hřebec Tyler, který pochází ze ZOO Marwell. Mládě je ženského pohlaví a dostalo jméno Amálka. Amálka je 18. mládětem v naší ZOO. 19. mládětem je pak nedávno narozený hřebeček Daren.


Zdroj: Zoo Olomouc

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo:

Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
Stádo zeber z olomoucké ZOO se opět rozrostlo
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice