Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec: Jedno z posledních letošních mláďat - gibon bělolící

25. 10. 2008 | Zvířátka

Jedno z posledních letošních mláďat přišlo na svět v liberecké ZOO. Gibon bělolící (Nomascus leucogenys leucogenys) se narodil 15leté samici Wen-Wen a o dva roky staršímu samci Matějovi. Mládě je již jejich třetím společným potomkem (předtím 2003 a 2006).

 

V tuto chvíli nevíme, zda jde o samce či samičku, to lze zjistit až po čtvrtém roce života zvířete. Giboni totiž nevykazují žádné druhotné pohlavní znaky a jejich pohlaví lze určit jen podle zbarvení (pokud je tedy veterinář neuspí). Mláďata se rodí stejně zbarvená jako jejich matky, tedy béžová, během prvního roku se ale přebarví do černa. Kolem čtvrtého roku pak samice začnou světlat, samci zůstávají černí.

 

Gibon bělolícíLibereckých chov gibonů se datuje k roku 1975, kdy jsme získali první samici původem z volné přírody. Od té doby se v ZOO Liberec narodilo už osm mláďat. V současné době chováme 5 gibonů – samce, samice a tři mláďata neurčeného pohlaví. Giboni bělolící jsou zapojeni do Evropského záchovného programu (EEP) na ochranu ohrožených druhů světové fauny.

 

Letos očekáváme ještě přírůstky nejméně u ponyho shetlandského, antilopy koňské a koz kamerunských v kontaktní ZOO.

 

Pár slov o gibonech…

 

Gibon bělolícíGiboni tvoří přechodnou skupinu mezi vyššími opicemi a lidoopy. Jako lidoopi mají zakrnělý ocas, na opice upomíná malý vzrůst a zakrnělé sedací hrboly na zadku.

 

Nejcharakterističtějším rysem gibona je jeho zpěv, který slouží k ohlašování příslušnosti k území a k partnerovi.  Zpěv trvá od 10 minut do 2 hodin a pralesem se může šířit až do vzdálenosti 3 km (v rámci Liberce jsou giboni slyšet od ZOO až do čtvrti Králův Háj).

 

Giboni vytvářejí rodinná společenství samce, samice a maximálně 4 mláďat. Na jednom km čtverečním pralesa se vyskytují 2 – 4 rodiny. Samice jsou schopny páření jednou za 2 – 3 roky.

 

Zdroj: ZOO Liberec

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné a zajímavé miminko.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásnej drobečekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
všechna miminka jsou pěkná,i když každé tím svým způsobem...
Obrázek uživatelky
profil
MOc roztomilé mláďátko.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles