8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Praha má nový multimediální projekt - Bora v přímém přenosu

15. 11. 2008 | Zvířátka

V pondělí 10. listopadu v podvečer startuje multimediální projekt s názvem Bora v přímém přenosu. Jedná se o společný projekt Zoo Praha a internetového zpravodajství TV NOVA. Spočívá ve sledování dění v tzv. medvědí porodnici, kde by měla s největší pravděpodobností v nejbližších dnech porodit mládě či mláďata samice medvěda ledního Bora.

 

Kamery byly v chovatelském zázemí  primárně zabudovány pro chovatele a zoology, aby mohli sledovat aktuální stav. Vzrušující příběh zrození vysoce ohroženého druhu šelmy, jakou je lední medvěd, mohou diváci sledovat na webwch ZOO Praha a TN.cz

 

Bora v přímém přenosuBora

 

Je 87. lední medvěd chovaný v pražské zoo.Narodila se 20. 11. 1986 ve Vídni, 17. 2. 1988 přešla do zoo ve Dvoře Králové, odtud do Prahy 10. 9. 1997. Je matkou samičky Alberty (původně jsme mysleli, že je to Albert), která se narodila 2. 12. 2003 a je doposud u nás.Otcem Alberty byl legendární samec Alík, jehož termoplastický preparát se nyní nachází v depozitáři Národního muzea.

 

Otcem mláděte, které je - jak pevně doufáme - zdárně na cestě, se stal samec Umca z brněnské zoo. Byl u nás deponován letos v zimě ze dvou důvodů:

- aby uvolnil prostor v Brně, kde se narodila dvě mláďata a jejich otec by mohl být pro jejich zdárný vývoj nebezpečný,

- a aby pokryl Boru (což se s největší pravděpodobností podařilo).

Umca se narodil 15. 11. 1998 v zoologické zahradě v kazašské Alma Atě, brněnská zoo jej získala v roce 1999. V současné době se nachází v německém Gelsenkirchenu, v budoucnu by se měl vrátit opět do Zoo Brno.

 

Bora v přímém přenosuMedvěd lední (Thalarctos maritimus)

Je ze všech medvědů nejvíce masožravý a žije v nejdrsnějších podmínkách. Jeho domovem jsou sněhové pláně kolem severního polárního kruhu v Evropě, Asii i Severní Americe. Nejoblíbenější potravou jsou tuleni, na které často číhá u dýchacích otvorů v ledu. Dovede skvěle plavat, a tak loví i pod vodou. Je to samotář a jen během krátké doby námluv a páření vyhledává samec samici. Péče o mláďata je pak už záležitostí medvědice, která uprostřed polární zimy vyhrabe na chráněném místě hlubokou noru ve sněhu a ponechá jen malý větrací otvor. Jakmile se narodí bezmocná medvíďata (bývají často dvě a jsou velká asi jako morče), zůstává s nimi matka tři měsíce v doupěti. Je tu teplo a mláďata rychle rostou díky tučnému mateřskému mléku. Po celou dobu samice nepřijímá potravu. Na jaře vyjdou mláďata poprvé ven, ale ještě dlouho poté následují matku a učí se lovit.

 

Chov medvědů ledních v zoo

Chov medvědů ledních v podmínkách zoo není nic jednoduchého, samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný i vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka. Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942. Do současnosti se v Zoo Praha podařilo odchovat 6 mláďat.

 

Zdroj: ZOO Praha

 

Notburga

Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chudák holka - jak na pranýři. Ještě, že o tom neví. Já jsem proto, aby se zveřejňovalo a medializovalo hodně informací o zvířatech. Mnohdy je to dobrá cesta k tomu, nalézt pomoc pro některá z nich, ale tohle je moc
Obrázek uživatelky
profil
jakpak by se asi vyjádřila Bora, kdyby věděla, že na ní může v její "těžké hodince" čučet třeba stotisíc lidí?! asi by moc pro nebyla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles