Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvířata dole i na noční obloze

17. 08. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
ZOO Dvůr Králové ve spolupráci s hvězdárnou Úpice nabízí svým návštěvníkům nevšední chvíle strávené s africkou zvířenou. Od poloviny srpna do konce září mají návštěvníci možnost se během pátečních jízd večerního Safaribusu seznámit i se zvířaty na naší obloze, a nejen s nimi. Kromě zvířecích souhvězdí na ní naleznete i další obrazce hvězd, planety, Měsíc i přelétající družice.

Astronomové z hvězdárny v Úpici již šestým rokem přijíždějí do ZOO, aby za podpory Východočeské pobočky České astronomické společnosti a Sdružení na podporu astronomických pozorování přiblížili pomocí svých dalekohledů lidem noční oblohu. Pozorování začíná v půl deváté večer u vstupní brány do Safari – odjezdové stání safaribusů. Čas pozorování je zvolen tak, aby se dalekohledy mohli podívat jak návštěvníci vracející se z první cesty autobusem, tak i ti, kteří teprve čekají na jízdu další. Pro případ špatného počasí je v sále SEV připraven náhradní program „Hvězdný zvířetník neboli Co byste viděli, kdybyste viděli…“ – přednáška popisující objekty na obloze.
 
Zvířata dole i na noční oblozeA co můžeme na Hvězdném safari pozorovat letos? 19. srpna se pokusíme nalézt planetu Saturn, která bude ovšem jen velmi nízko nad obzorem. Co ovšem nepřehlédneme, budou hvězdy Letního trojúhelníku – nejjasnější hvězdy souhvězdí Labutě, Orla a Lyry. Ve 21:33 nás čeká jasný přelet kosmické stanice ISS i se solárními panely, veliké přibližně jako fotbalové hřiště. Podobně zřetelný přelet ISS nás čeká též v pátek 26. 8. a to ve 21:11. Planetu Saturn už nejspíš pro její nízkou polohu nad obzorem neuvidíme, budeme však moci pozorovat dvojhvězdy jako například barevné Albireo v Labuti či známý vícehvězdný systém ve Velké medvědici.

2. 9. můžeme vysoko nad obzorem severovýchodním směrem spatřit jasný záblesk družice Iridium a to ve 21:30. Nízko nad západním obzorem budeme hned na začátku pozorování vidět tenký srpek Měsíce. Ten nejjasnější záblesk družice Iridium nás čeká 9. 9. ve 20:57. Ke spatření bude vysoko nad východním obzorem. K vidění bude také Měsíc a my se budeme moci pokochat pohledem na jeho krátery pokrytou tvář. 16. 9. budeme již za poměrně temné oblohy obdivovat i slabší objekty jako jsou galaxie v Andromedě, dvojitá hvězdokupa v Perseovi či planetární mlhoviny v Lyře a Lištičce. V pátek 23. 9. se koná tradiční Noc vědců, kterou budete kromě ZOO moci navštívit také na úpické hvězdárně. Kromě pozorování oblohy nás čekají výstavky, astronomické soutěže o ceny i povídání u dalekohledu. Poslední pozorování se bude konat 30. 9., a to se možná již budeme moci kromě všeho ostatního podívat i na vycházející planetu Jupiter, velmi nízko nad východním obzorem.

Všechny zájemce na večerní pozorování vítáme, stejně jako na pozorování Slunce speciálním dalekohledem, které se koná vždy v úterý během srpna a září za jasného počasí před Pavilonem Africká savana.


Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !