Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zoo Praha má základnu ve střední Africe!

19. 12. 2011 | ZOO Praha
Na základě právě uzavřené smlouvy se Service de Conservation de la Reserve de Biosphère du Dja má ZOO Praha na pět let v bezplatném užívání část základny v Somalomo. Tato základna leží na okraji tropických deštných lesů v jihovýchodním Kamerunu a měla by od nynějška sloužit připravovanému projektu Toulavý autobus i českým vědcům a studentům.

Žádná česká ZOO dosud obdobným zařízením ve světě nedisponovala.
„Uzavření této svým způsobem ojedinělé smlouvy je výsledkem naší dlouholeté práce v Kamerunu i v dalších zemích střední Afriky,“ uvedl po podpisu smlouvy ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek. „Díky podpoře české veřejnosti jsme středoafrickým školákům distribuovali tisíce knih gorilích pohádek, které v nich vzbuzují vztah k přírodě. Dodávkami materiálu a vybavení podporujeme strážce pralesa a spolupracujeme Zoo Praha má základnu ve střední Africe!rovněž se záchrannou stanicí Limbe Wildlife Centre. Shodou okolností právě v těchto dnech odchází do Afriky další velká zásilka, která obsahuje mimo jiné deset tisíc výtisků omalovánek s příběhem o zlých pytlácích a chytrých gorilách a pět tisíc balení pastelek.

Zde v Africe však nyní intenzívně připravujeme zejména projekt Toulavý autobus. Autobus, který chceme pořídit, by měl děti z pralesních oblastí vozit do Limbe či Mefou, aby v tamních záchranných stanicích absolvovaly vzdělávací program, ale zejména spatřily gorily nikoli jako maso na talíři, nýbrž jako fascinující živé tvory.“

Projektu Toulavý autobus a dalším vzdělávacím aktivitám ZOO Praha je v Somalomo k dispozici křídlo administrativní budovy se dvěma vybavenými kancelářemi a polovina ubytovací budovy s velkým obytným prostorem, dvěma ložnicemi, kuchyní a příslušenstvím. Českým studentům či vědcům je vyhrazena část další z ubytovacích budov.

Toulavý autobus by měl poprvé vyjet na sklonku příštího roku, již nyní se však k němu přihlásily např. kamerunský Tropical forest and Rural Development nebo Limbe Wildlife Centre. Podpořit tento projekt lze zasláním libovolného příspěvku na sbírkové konto Pomáháme jim přežít, zřízené Zoologickou zahradou hl. m. Prahy, č. ú. 43-6804660247/0100, a do zprávy pro příjemce uvést heslo “Toulavý autobus“.

„Projekty jako je návrat koní Převalského do Mongolska nebo připravovaný Toulavý autobus patří k úkolům moderních zoologických zahrad. ZOO Praha se nyní i v tomto směru přibližuje světové špičce,“ uzavírá Bobek.

Fotografie ředitele ZOO Praha Miroslava Bobka u tabule základny v Somalomo: Jana Havelková
Ostatní fotografie: Miroslav Bobek


Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zoo Praha má základnu ve střední Africe!:

Zoo Praha má základnu ve střední Africe!
Zoo Praha má základnu ve střední Africe!
Zoo Praha má základnu ve střední Africe!
Zoo Praha má základnu ve střední Africe!
Zoo Praha má základnu ve střední Africe!
Zoo Praha má základnu ve střední Africe!
Zoo Praha má základnu ve střední Africe!
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek