Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obnova skalní stezky Zakázanky v ZOO Praha

7. 10. 2011 | ZOO Praha
V pražské zoologické zahradě začala revitalizace skalního masívu, jež po třech desítkách let přinese i znovuotevření stezky Zakázanky. Napříč skalou od Velké voliéry dravců až k dnešní rozhledně Obora vedla kdysi návštěvnická stezka nazývaná Zakázanka. Celkově narušený stav skalního masivu, který dělí areál ZOO Praha na spodní a vrchní část, si však vynutil uzavření stezky.

Po třech desetiletích získala pražská ZOO dotaci na revitalizaci masivu, návštěvníci se tak dočkají znovuotevření Zakázanky. "Skalní masiv je z geologického hlediska značně narušen a je potřeba provést jeho stabilizaci. Součástí statického zabezpečení bude i konstrukce vlastní stezky,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel ZOO Praha. „Na stezce vznikne vyhlídka, ze které se otevřou nové pohledy na spodní část areálu zoologické zahrady, ale i na panorama Prahy.“

Obnova skalní stezky Zakázanky v ZOO PrahaV souvislosti se záměrem návratu původních skalních stepí je potřeba v okolí stezky vymýtit náletové zeleně a vysadit původní druhy rostlin, které nálety (hlavně pak akáty) zcela potlačily. Součástí projektu revitalizace je také přiblížení přírodních zajímavostí této lokality. Na území skalního masivu se nacházejí specifické geologické útvary, fauna i flora.

Realizace projektu byla zahájena v září 2011, celá stavba bude ukončena v roce 2013.

Budoucnost pražské ZOO očima ředitele Miroslava Bobka

Oslavy 80. výročí ZOO Praha jsou nejen příležitostí připomenout si uplynulá léta a desetiletí, ale také se podívat do budoucnosti. Vcelku pochopitelně největší zájem budí stavební plány, jejichž realizací je koneckonců podmíněna i možnost chovat další zajímavé druhy zvířat. A tak zatímco zcela jedinečné nové prostory pro slony, hrochy a antilopy (tvořené komplexem nových pavilonů, provozních budov a výběhů) už dosáhly na „glajchu“, jiné projekty jsou v různých fázích přípravy či v samých počátcích realizace.

V těchto dnech začíná revitalizace skalního masívu, jež přinese i znovuotevření stezky Zakázanky, která povede od velké voliéry dravců k rozhledně. Začíná rovněž rekonstrukce Sklenářky (označované jako „katovna“, i když ve skutečnosti šlo o viniční domek) a přiblížila se proměna interiéru Pavilonu kočkovitých šelem, který od své obnovy po povodních značně omšel.

V příštím roce by měl být vybudován Pavilon pro velemloky (a další pozoruhodná zvířata), abychom nejen rozšířili naše kolekce obojživelníků a představili největšího a patrně nejzajímavějšího zástupce této třídy, ale také připomněli Karla Čapka a jeho slavný román inspirovaný právě obřími „salamandry“.

Připravujeme expozici Austrálie, která se od nynějšího výběhu klokanů rozvine i po jižním svahu, a především chystáme architektonickou soutěž na přebudování Pavilonu velkých savců. Ten by se měl proměnit ve velkorysou expozici Amazonie, představující mimo jiné kapustňáky. Myslím, že neprohádám, když o nich prohlásím, že mají potenciál zařadit se k nejoblíbenějším a nejvyhledávanějším zvířatům.

Další plány jsou již poněkud vzdálenější a zahrnují například vybudování nových prostor pro lední medvědy (a také jiná atraktivní severská zvířata) či návrat nosorožců do pražské ZOO. V dlouhodobém horizontu pak přemýšlíme například o pralesních žirafách okapi anebo o šimpanzích bonobo. V těchto úvahách se však již přibližujeme dalším kulatým výročím naší jedinečné zoologické zahrady.

Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !