Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Zlín – ohlédnutí za rokem 2009, novinky roku 2010

13. 01. 2010 | ZOO Zlín

Rok 2009 patřil ve více než šedesátileté historii zlínské zoo k těm nejúspěšnějším. „Byl to rok bohatý na zajímavé události a nové atrakce, rok rekordní návštěvnosti i rekordní výše sponzorských darů, rok ekonomicky velmi úspěšný,“ hodnotí ředitel zoo Mgr. Ivo Klika.


Dodal, že veřejnost v loňském roce ocenila např. rozšíření restauračních služeb v australském stylu v dětském koutku, který navíc doplnila řada herních prvků a lanové centrum, dále pak novou průchozí voliéru supů a mangust nebo obnovení sokolnických vystoupení. „S pozitivním ohlasem se setkala také možnost úhrady vstupného do zoo a zámku Lešná platebními kartami a řada nových vzdělávacích prvků, např. expozice Rostliny éry dinosaurů s dětským archeologickým nalezištěm,“ doplnil Klika.


mladata-tygraTo vše se promítlo v dosavadní nejlepší roční návštěvnosti. „Do zlínské zoo vloni zavítalo 507 330 návštěvníků, o 4 000 osob se tak podařilo překonat rekord z roku 2007,“ řekla vedoucí oddělení výchovy a propagace Romana Bujáčková. Dodala, že největší denní návštěvnost byla zaznamenána na Velikonoční pondělí 13. dubna, a to 12 683 osob. Nejrušnějším měsícem byl srpen, kdy branami zoo prošlo 122 173 návštěvníků.


Velmi si ceníme toho, že ZOO Zlín byla sdělovacími prostředky opět vyhodnocena jako třetí nejlepší česká zoo a že jsme v rámci návštěvnosti turistických cílů uhájili první místo na Moravě. Současně jsme sedmou nejlepší turistickou destinací České republiky,“ zdůraznil ředitel zoo. Úspěch v návštěvnosti se samozřejmě odrazil v hospodaření zoo. Při nezvyšovaném příspěvku zřizovatele na provoz ve výši cca 24 milionů Kč ZOO Zlín vytvořila vlastní příjmy vyšší než 47 mil. Kč.

Navíc jsme získali 3 miliony Kč z Ministerstva životního prostředí pro chovy zvířat. V rámci dobrého hospodaření očekáváme v tomto roce 70% soběstačnost, což je jedna z nejvyšších mezi českými zoo,“dodal ředitel. Mimořádně úspěšný byl rok 2009 i po chovatelské stránce. V červenci se po šestadvaceti letech narodila tři mláďata tygra ussurijského, které návštěvníci již uvidí ve venkovní expozici. Po 5 letech se podařilo odchovat sedmé mládě lachtana hřivnatého.


Velkou radost nám udělaly odchovy u pěti druhů zoborožců a u supů Rüppellových. Za jeden z největších úspěchů však považujeme mládě supa bělohlavého. Byl to první odchov v historii zoo, mladého supa jsme navíc vloni na podzim převezli do záchranné stanice v Bulharsku, kde bude následně vypuštěn do volné přírody,“ uvedl hlavní zoolog Roman Horský. Zoo také rozvíjela spolupráci s celou řadou světových zahrad.


australsky-koutekV rámci mezinárodní spolupráce jsme kromě evropských zoo realizovali vzájemné výměny zvířat se zoologickými zahradami v Malajsii, Indii, Japonsku, Uzbekistánu, Argentině, Mexiku a dalšími,“ doplnil Horský.
K dalším provozním novinkám loňského roku patřila např. rozsáhlá oprava komunikací v areálu. „Jednalo se především o okružní cesty, které vedou mimo hlavní návštěvní trasu a po kterých budou jezdit zásobovací vozidla zoo i externích firem. Návštěvníci tak budou při prohlídce daleko méně rušeni,“ upřesnila vedoucí technického úseku Jiřina Strojilová.


Podotkla, že po 110 letech byl vyčištěn od nánosů bahna zámecký rybník a v závěru roku byla provedena výměna starých lamp za nové parkové lampy viktoriánského stylu. Kromě toho pracovníci zoo vysadili řadu vzrostlých stromů a označili více než 120 dřevin v parku. „Podařilo se nám vydat Botanického průvodce areálem ZOO Zlín. Díky spolupráci se společností Google se zlínská zoo v letošním roce objeví v aplikaci Google Street View. Tato služba umožní virtuální procházku zoologickou zahradou,“ zmínila se Romana Bujáčková.


ZOO Zlín si také velmi váží spolupráce s Magistrátem města Zlína, který např. zajistil rekonstrukci zahradního domku u hlavního vstupu do zoo. „V prvním patře nové budovy vznikla služebna Městské policie, jejíž pomoc očekáváme zejména při řešení problematiky parkování u zoo,“ zdůraznil ředitel zoo. V přízemí budovy bude mít zoo prostory pro zdokonalení služeb veřejnosti. Zoologická zahrada zahájila i spolupráci se Správní radou zoo. „Společně jsme již předběžně řešili některé neodkladné záležitosti, jako je např. získání dalších pozemků pro rozšíření zoo, problematika parkování a další,“ dodal Klika.


NOVINKY V ROCE 2010


Rok 2010 je rokem 80. výročí chovu exotických zvířat na Lešné. ZOO Zlín dokončí jednu z nejvýznamnějších stavebních investic – Etiopii I. Potřebné investiční prostředky pomohl zajistit Magistrát města Zlína a Zlínský kraj. Z fondů EU  a státního rozpočtu tak byla prostřednictvím Regionálního operačního programu regionu soudružnosti Střední Morava získána dotace ve výši 24,082 mil. Kč.


lanove-centrumV rámci výstavby vznikne rozsáhlý objekt pro etiopskou faunu, mezi níž vyniknou zejména paviáni dželada. Expozici s nimi budou sdílet damani, blízcí příbuzní slonů. Součástí Etiopie bude i největší ptačí voliéra s ocelovou sítí v českých zoo,“ přiblížila pojetí Etiopie Jiřina Strojilová. Otevření Etiopie zoo předpokládá během prázdninových měsíců.


Na jaře 2010 zoo ve spolupráci s Magistrátem města Zlína plánuje přestavbu hlavního vstupu do zoo. „Vznikne nový prostorný vstup s dvěma dalšími pokladnami a čtyřmi vstupními turnikety. V přízemí již zmiňované nové budovy budou k dispozici druhá prodejna suvenýrů v zoo, toalety, úschovna zavazadel a půjčovna kočárků“ upřesnila Strojilová.


 

Zdroj: ZOO Zlín


Simbelmine

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku ZOO Zlín – ohlédnutí za rokem 2009, novinky roku 2010:

ZOO Zlín – ohlédnutí za rokem 2009, novinky roku 2010
ZOO Zlín – ohlédnutí za rokem 2009, novinky roku 2010
ZOO Zlín – ohlédnutí za rokem 2009, novinky roku 2010
ZOO Zlín – ohlédnutí za rokem 2009, novinky roku 2010
ZOO Zlín – ohlédnutí za rokem 2009, novinky roku 2010
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !