Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Zlín - Gorila Judita oslaví 45. narozeniny

27. 06. 2009 | ZOO Zlín

Ve zlínské zoo se připravuje velká narozeninová party. Své pětačtyřicáté narozeniny oslaví v neděli 28. června gorilí samice Judita. Na gorilu je to opravdu úctyhodný věk – ve volné přírodě se totiž dožívá zhruba 35 let. Judita tak patří mezi nejstarší gorily chované v evropských a světových zoo. I přes svůj věk je ve výborné zdravotní i fyzické kondici stejně jako její partner samec Bosso, který je však o osm let mladší.

Samotná oslava narozenin proběhne ve 13.00 hod. u expozice goril. Pro Juditu připravujeme speciální narozeninový dort, který budou tvořit její nejoblíbenější pamlsky – melouny, banány, hrozny, nebudou chybět ani svíčky z mrkve.

ZOO Zlín - Gorila Judita oslaví 45. narozeninyO gorilách aneb jak je neznáte

Gorily jsou největšími lidoopy. Jejich domovinou jsou pralesy západní Afriky, kde vytvářejí dva druhy - gorila nížinná se dvěma poddruhy gorilou nížinnou a gorilou nigerijskou a gorila horská se dvěma poddruhy gorilou horskou a gorilou východní. Ve zlínské a jiných zoologických zahradách uvidíte gorily nížinné, které jsou nejmenším a nejhojnějším podruhem. Odhady jejich počtu ve volné přírodě se pohybují kolem 200 000 jedinců. Podruh gorila nigerijská patří mezi 25 nejohroženějších primátů světa, na hranici mezi Nigerií a Kamerunem žije 250 až 280 těchto goril. Asi 720 goril horských obývá pohoří Virunga. Jsou proslulé díky Diane Fosseyové, americké badatelce, která je po mnoho let zkoumala ve volné přírodě. Ve východní části Demokratické republiky Kongo pak zbývá pravděpodobně 4 000 goril východních. Navzdory své plaché a tiché povaze gorily čelí mnoha hrozbám (devastace životního prostředí, lov pro maso, choroby), během několika málo desetiletí jejich počty dramaticky poklesly a dnes přežívají pouze díky mezinárodním ochranářským programům.

Gorily žijí v rodinných tlupách, vedených dominantním dospělým samcem Tento samec se nazývá stříbrohřbetý, protože se mu srst na hřbetě s dospíváním barví do stříbrna. Přesně stejné zbarvení má i Bosso. Stříbrohřbetý samec je vůdcem a ochráncem své rodinné skupiny, která se většinou skládá z několika dospělých samic a jejich potomků. V případě ohrožení se začne bít do prsou, vydává pronikavé zvuky, hází kusy vegetace a nakonec narušitele napadne. Každá skupina má jen jednoho stříbrohřbetého samce, mladí samci proto po dosažení pohlavní dospělosti (kolem 10 roku) rodnou tlupu opouští a hledají si vlastní teritorium. Samice přivádí po 8,5 měsíční březosti na svět jen jedno mládě. To při narození váží zhruba kolem 1,5 kg a samice o něj pečuje až do jeho tří let.

Gorily jsou aktivní pouze ve dne. Každý večer si stavějí hnízdo z větví, které hromadí okolo sebe a pod sebou. Hnízdo se obvykle nachází na nižších větvích stromů nebo na zemi. Stejně tak si každý den staví své hnízdo i Judita a Bosso, místo větví však používají připravenou dřevitou vatu.

Dospělé gorily stráví téměř veškerý čas na zemi. Na pohyb ve větvích jsou moc těžké, hmotnost samců   se pohybuje kolem 170 kg, samice jsou mnohem subtilnější, váží pouhých 70 kg. Co se týče našich goril, váhu Bossa ošetřovatelky odhadují na 210 kg, výšku pak na 170 cm. Judita je drobnější, váha je odhadována zhruba na 100 kg, na výšku měří kolem 140 cm. 

ZOO Zlín - Gorila Judita oslaví 45. narozeninyJak vypadá takový běžný den Judity a Bossa?

Životní rytmus goril je téměř záviděníhodný. Plných jedenáct hodin totiž prospí. Ráno jim paní ošetřovatelky připraví snídani téměř „do postele“. V 8 hodin jsou totiž ve svých „ložnicích“ a pochutnávají si zde na svých největších laskominách - jablkách, třešních, jahodách, melounech, pomerančích, banánech, rajčatech, paprice nebo na mangu. Tuto skladbu samozřejmě ovlivňuje aktuální nabídka, v letním období jednoznačně převažuje sezónní ovoce. Zatímco gorily snídají, paní ošetřovatelsky uklidí vnitřní a venkovní výběh. I když je gorily perfektně znají, v žádném případě nemohou mezi ně vstoupit. Gorily vždy musí být zavřené, právě proto jim ošetřovatelsky dávají snídani do zmiňovaných ložnic.

Jakmile ošetřovatelky douklízejí, připraví pro gorily druhou dopolední porci. V pavilonu i ve venkovním výběhu rozhází pórek, grepy, čínské a obyčejné zelí, celer, nať hrášku (opět během sezóny), brokolici, květák, salát, mladou cibulku a také speciální granule pro lidoopy, které zajistí dostatečný přísun vitamínů a minerálů. Často jim potravu různě schovávají třeba do papírových pytlů nebo granule zastrkají do speciálně připravených dřevěných špalíků, aby gorily zabavily a zpestřily jim den. Kromě zmiňovaného ovoce a zeleniny pro gorily připraví i větve ovocných stromů k okusu, gorilám nejvíce chutnají větve meruněk a planých trnek.  Když je vše připraveno, gorily pustí z ložnic. Bosso a Judita si z připravených dobrot nejdříve vyberou ty nejoblíbenější – pórek, čínské zelí a grepy, pak teprve postupně pořádají zbývající zeleninu. Kolem půl dvanácté gorily ulehnou a spí zhruba 2 hodiny. Pokud panuje hezké počasí, spí Judita vždy venku. Bosso raději zůstává ve vnitřní části expozice, do venkovního výběhu zamíří jen na odpolední procházku. V 15.00 hod gorily dostávají poslední porci zeleniny – okurky, mrkev a jablka. Za 1 den Bosso spořádá asi šest kilo a Judita čtyři a půl kila potravy. Kolem 18.00 hod gorily usínají a vstávají kolem sedmé hodiny ráno. Všechno jídlo navíc zapíjejí bylinkovým čajem z pečlivě vybraných rostlin – meduňky, heřmánku a  lípy.

Obě gorily jsme získali z izraelské zoo Ramat-Ganu, ve zlínské zoo žijí od roku 1997.

Zdroj: ZOO ZLÍN

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vše nejlepšíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles