Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tropické teploty zvířatům nevadí

22. 07. 2010 | ZOO Zlín
Tropické teploty posledních dní zvládají obyvatelé zlínské zoo bez jakýchkoliv problémů. Větší nepříjemnosti by jim spíše způsobila kombinace chladného, deštivého a větrného počasí. S velkým horkem se však zvířata dokážou velice dobře vyrovnat.

„Většina z nich vyhledá příjemný stín a schová se tak před ostrými slunečními paprsky. Naštěstí je na tuto možnost pamatováno již při samotné realizace expozic. Ve výbězích je dostatek stromů, přírodních
úkrytů, nechybí ani vodopády, potůčky a tůňky, které nabízejí příjemné osvěžení,“ uvedl Ivo Klika, ředitel zoo. Toto osvěžení využívají např. tapíři, kapybary a mravenečníci, medvědi ušatí, ptáci v průchozích voliérách, ať už se to týká velkých papoušků ara v Amazonii nebo opeřenců v asijské voliéře. Kromě toho je v průchozí amazonské voliéře, ve voliéře papoušků poblíž expozice tapírů a v expozici tučňáků nainstalován mlžný systém.

Pravidelnou koupel si taktéž užívá trio našich slonic. „Každý den přesně o půl dvanácté začíná v pavilonu slonů velké sloní sprchování, které si Kálí, Zola a Ulu, jak se naše slonice jmenují, doopravdy oblíbily. Kromě příjemného osvěžení je sprchování důležitou součástí pravidelné péče, při níž se odstraňují nečistoty z jejich kůže,“ přiblížil péči o slony hlavní zoolog Roman Horský. Slonice se také velmi rády koupou v bazénech ve venkovním výběhu a v pavilonu.

Pokud teploty překračují magických třicet stupňů ve stínu, návštěvníci asi nejvíc závidí lachtanům a tučňákům. Ti totiž celé dny tráví ve svých bazénech a doslova si vychutnávají vodní živel.

Současná tropická vedra vyhovují adaxům a přímorožcům arabským. Domovinou těchto krásných antilop jsou pouště a polopouště severní Afriky a Arabského poloostrova. Vysoké denní teploty jsou proto pro ně naprosto běžné. „Adaxové a přímorožci tráví celé dny ve výběhu naproti pavilonu slonů. Sluneční zařízení doslova milují, ale někdy je ho i na ně příliš. Adaxové třeba rádi v poledne odpočívají ve stínu u potůčku, který protéká expozicí,“ doplnil Horský.

Vysokých teplot se nemusí obávat ani samotní návštěvníci. „Většina cest a pěšin prohlídkové trasy vede pod korunami vzrostlých stromů, které poskytují příjemný stín. V celém areálu jsme také umístili velké množství laviček a vytvořili odpočinková zákoutí. Občerstvení zajistí 5 stylových restaurací,“ řekla Romana Bujáčková, vedoucí oddělení výchovy a propagace.
Zdroj: ZOO Zlín

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Tropické teploty zvířatům nevadí:

Tropické teploty zvířatům nevadí
Tropické teploty zvířatům nevadí
Tropické teploty zvířatům nevadí
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle