Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ptačí poklad v ZOO Zlín

3. 12. 2009 | ZOO Zlín

ZOO Zlín na začátku října získala doslova „ptačí poklad“ z malajské Zoo Negara. Tímto pokladem jsou vzácní nesytové z Asie - 10 nesytů indomalajských a 4 nesyti bílí. V polovině listopadu po ukončení povinné izolace zabydlili průchozí asijskou voliéru, kde nahradili donedávna chované některé druhy ibisů.


Od samého počátku jsme byli až překvapeni tím, jak snadno se na nové prostředí adaptovali. Chovali se naprosto klidně, bez jakýchkoliv problémů přijímali předkládanou potravu. Po provedení všech potřebných veterinárních vyšetřeních tak mohli být na začátku listopadu přestěhováni do průchozí voliéry,“ přiblížil vedoucí zoologického úseku Ing. Roman Horský.

nesyt-bilyZimní období nesyti stráví v zázemí průchozí voliéry, ve venkovní expozici je tak návštěvníci budou moci obdivovat na jaře příštího roku. Získat tyto vzácné ptačí druhy však nebylo vůbec jednoduché. „Malajská Zoo Taman Negara měla před časem zájem, který doposud trvá, získat od nás tučňáky Humboldtovy. Připravovala pro chov těchto chladnomilných tučňáků speciální klimatizovanou expozici. Na žádost mezinárodního koordinátora chovu tučňáků odjeli na podzim r. 2007 pracovníci ZOO Zlín do Zoo Negara na přátelskou návštěvu a jistou kontrolu připravenosti expozice pro příjem tučňáků ze zlínské zoo, což bývají obvyklé mezinárodní vzájemné inspekce.

Vzhledem k tomu, že v té době probíhalo v Asii i zasedání Jihoasijské asociace zoologických zahrad (SEAZA), mohli jsme společně s vedoucím zoologického úseku Ing. Horským  projednat také vzájemnou spolupráci s řadou asijských chovatelů ptáků. Navíc jsme si ověřili i možnost asociačního členství ZOO Zlín v SEAZE. Jak se ukázalo, asociačnímu členství naší zoo nestálo nic v cestě,“ uvedl ředitel Mgr. Ivo Klika.

Dodal, že vzhledem k úspěšným společenským a odborným jednáním a také proto, že zlínská zoo již vykázala chovatelské úspěchy s africkým druhem nesytů, byl učiněn mimořádný příslib dodání nesytů uvedených druhů. „V žádosti o dodání ptáků nás podpořil i dr. Wong Honmun, tehdejší ředitel Jurong Bird Park v Singapuru. Letošní podzim byl tedy úspěšným završením dvouletého jednání s asijskými kolegy,“ řekl Klika. 

nesytiTučňáci ze zlínské zoo zatím na svůj odlet do expozice v malajské Zoo Taman Negara čekají z důvodu její rekonstrukce.  Zatím jde do Zoo Singapur jeden kosman zakrslý. Pro ZOO Zlín je dodání asijských nesytů a možnost zapojit se do chovatelského programu těchto druhů víc než jen mezinárodní prestiží. „Chtěli bychom také získat nové odborné poznatky, které povedou k záchraně ohrožených druhů zvířat a k dalším možnostem odborné spolupráce se Zoo Negara. Ta v nedávné době reintrodukovala uvedené druhy zpět do volné přírody v Malajsii. To je i cíl chovu v ZOO Zlín,“ vysvětlil ředitel zoo.

Nesyti indomalajští i bílí jsou blízkými příbuznými našich čápů. Žijí v mokřadech a mangrovových porostech jihovýchodní Asie. Živí se hlavně drobnými rybami, které loví tak, že procházejí vodou s otevřeným zobákem ponořeným až po hlavu. Jakmile se něco jejich zobáku dotkne, rychlým reflexem jej zavřou a potravu polknou. Oba druhy patří mezi velmi vzácné, ohroženi jsou i ve volné přírodě. „Podle Mezinárodního systému identifikace druhů (ISIS) chová nesyty bílé jen 6-7  světových zoo. Nesyty indomalajské návštěvníci uvidí pouze ve 12 zoo světa, v Evropě dokonce jen ve dvou. Deset jedinců tohoto druhu tak představuje jednu z největších chovných kolekcí,“ upřesnil Horský.


Zdroj: ZOO Zlín


Simbelmine

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Lešnou mám u nosu a chodím tam velmi ráda, ale vstupné je ta drahé, že pokud se tam vypravíme, tak opravdu na celý den, ostatně je tam tolik, co vidět a je tak rozlehlá, že to stojí za to.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles