Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mláďata pelikánů bílých ve Zlínské zoo

23. 03. 2010 | ZOO Zlín
Zlínská zoo dosáhla dalšího významného chovatelského úspěchu. Od začátku února do poloviny března letošního roku se v chovatelském zázemí vylíhlo 10 pelikánů bílých. Tento počet však zdaleka nemusí být konečný. V inkubátorech ošetřovatelé starostlivě opatrují další 4 vajíčka. Možná se tak podaří překonat rekordní odchovy pelikánů bílých v posledních dvou letech, kdy se každoročně odchovalo 11 pelikánů.

Stejně jako předchozí ani ta letošní mláďata nezůstanou ve zlínské zoo natrvalo. „Zhruba ve věku tří měsíců naši zoo opouští a v rámci spolupráce odchází do jiných zoologických zahrad. Např. vloni mladí
pelikáni putovali do italské zoo, 8 letošních mláďat zamíří do francouzské zoo, zbývající mláďata pak najdou nový domov v českých zoo,“ upřesnil Roman Horský, vedoucí zoologického úseku.

O úspěšný odchov malých pelikánů se nepostarali jen opeření rodiče. Velký podíl na tomto úspěchu mají samotní ošetřovatelé. „Již několik let volíme u pelikánů variantu umělé inkubace vajec a následného odchovu mláďat. Tento postup není vůbec jednoduchý. Inkubaci sice spolehlivě zajistí automatický inkubátor, výživa je už ale na lidech. Malý pelikán se vylíhne po 36 dnech a váží 120 gramů. Zpočátku ho musí ošetřovatelé krmit každé 3 hodiny, výhradní potravou jsou rozmělněné natrávené sladkovodní rybky. Postupně je učíme přijímat celé drobné rybky, zhruba ve věku 14 dnů jsou malí pelikáni naprosto soběstační a krmí se již sami. Díky výživnému jídelníčku také rychle zvyšují hmotnost. Během jednoho měsíce se jejich váha posune až na 2 kg,“ řekl Horský.

Velkou zvláštností pelikáních mláďat je jejich barva. Zatímco dospělí ptáci mají bílé peří s jemným růžovým nádechem, mláďata jsou černohnědá. Kdyby nebylo velkého zobáku, jen těžko bychom hledali nějakou podobu.

Pelikáni patří k největším létajícím ptákům. V dospělosti váží až 14 kg a rozpětí jejich křídel činí téměř 3,5 metru. Charakteristickým znakem je mohutný rozeklaný zobák (dlouhý asi 45 cm) s roztažitelným vakem pod spodní čelistí. Domovem pelikánů bílých je africký kontinent na jih od Sahary, žijí také v Asii (severozápadní Indie, jižním Vietnam), lokální populace se vyskytuje i v jižní Evropě. Obývá velké, rákosem porostlé močály a delty řek s dostatkem ryb. Zde hnízdí v koloniích a kromě období rozmnožování, kdy si hájí prostor kolem svého hnízda před konkurenty, jsou to snášenliví společenští ptáci. Žijí v párech, rodiče se při sezení na vejcích střídají a společně také pečují o mláďata.

Dospělí ptáci za den spořádají zhruba dva kilogramy ryb, které polykají živé. Během hnízdění musí rodiče nalétat denně něco mezi deseti a padesáti kilometry, aby nalovili dostatek ryb pro svá mláďata. Jeden mladý pelikán spotřebuje během svého vývoje přibližně 75 kilogramů ryb.

V ZOO Zlín chováme nyní 4 dospělé páry. V současné době ještě zůstávají na zimovišti v chovatelském zázemí, během krátké doby se však opět vrátí na rybník v asijské oblasti zoo.

Zdroj: Zoo Zlín

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
milé tvory
Obrázek uživatelky
profil
Lešná skutečně stojí za návštěvu, pokud máte malé děti a dostatek času a dnes i především financí, neváhejte a naplánujte si zajímavý výlet, každý si tam najde něco, co ho potěší a zaujme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles