Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10. mládě žirafy Rothschildovy – sameček Balogun

11. 06. 2010 | ZOO Zlín

Zoologická zahrada Zlín se může pochlubit dalším významným přírůstkem. 12. května se zde narodilo již desáté mládě žirafy Rothschildovy. Sameček dostal od ošetřovatelů jméno Balogun, což lze přeložit jako „generál“.

Podle ošetřovatelů se totiž od prvních dnů svého života chová jako rozený generál. Maminkou Baloguna je třináctiletá samice Kamila, pro kterou je to již šesté mládě. První týdny svého života strávil sameček ve vnitřních části pavilonu. Tento týden se však vydal na první procházku do venkovního výběhu.

 

Mláďata žiraf přichází na svět po 14-15 měsíční březosti. Žirafí sameček se narodil během noci, po narození měřil kolem 170 cm. Ošetřovatelé jeho váhu odhadli na 60 kg. Žirafy rodí ve stoje, proto jsme v pavilonu zajistili pro Kamilu vysokou podestýlku slámy, aby malá žirafka spadla do měkkého. Samotný porod trval zhruba 2 hodiny a proběhl naprosto bez problémů. Zhruba do hodiny se malá žirafa dokáže již postavit a poprvé se nakrmit mateřským mlékem. Žirafí samice produkují mléko obzvláště bohaté na tuky, mláďata proto rostou neobyčejně rychle. Mateřské mléko pijí 10 měsíců, od dvou měsíců však již ochutnávají potravu dospělých. Žirafy dospívají ve 3 letech a dožívají se 20 až 30 let. Žijí ve stádech od 5 až do 40 jedinců. Stádo vždy vede dominantní samec.

 

Ve zlínské zoo chováme žirafy Rothschildovy od září roku 1998. První mládě přišlo na svět v roce 2001. Z deseti mláďat narozených v ZOO Zlín bylo 5 samečků a 5 samiček. Dnes jsou v pavilonu afrických kopytníků k vidění samec Bataro, samice Kamila a Tejla, dvě naše předchozí mláďata – téměř dvouletá  Ashanti a rok a půl stará Kimani – a samozřejmě malý Balagun..

 

Mláďata žiraf ve zlínské zoo nezůstávají natrvalo. Zhruba kolem druhého roku naši zoo opouští a v rámci výměnných chovatelských programů najdou svůj nový domov v evropské nebo světové zoo. Zlínské žirafy tak mohou obdivovat návštěvníci zoologických zahrad v Itálii, Portugalsku, Nizozemí a dokonce i v Číně. Během příštího týdne naši zoo opustí i Ashanti a Kimani a svůj nový domov najdou v portugalské zoo.

 

Žirafa Rothschildova, která je původem z Ugandy, patří k nejvzácnějším. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze 200 jedinců a poddruh je tak bezprostředně ohrožen vyhubením. Všechny v zajetí chované žirafy jsou zahrnuty do Evropského záchovného programu. Díky spolupráci  ochranářských skupin a zoologických zahrad držet jejich stavy v zajetí na uspokojivém počtu.

  

Zdroj: ZOO Zlín

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
milujeme žirafy Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles