Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pruhované překvapení v ZOO Ústí nad Labem

3. 08. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Ústecká zoologická zahrada se opět může pochlubit odchovem z kategorie „maxiúspěch“. V neděli 25. července 2010 přišlo na svět mládě tapíra jihoamerického, opět první v historii zoo. Ta začala v dubnu roku 1999, kdy zoo získala v rámci Evropských chovných programů ročního samce z dánské Zoo Odense, který dostal ryze české jméno Pepa.


Během dalších let se u něho vystřídaly tři partnerky, až v roce 2007 přišla z francouzské Zoo de La Fleche rok a půl stará samice Isara. Po několika měsících se oba stěhovali do nové expozice ve spodní části zoo, kde pro ně byl vybudován nový výběh s bazénem i vnitřní zázemí. Isara byla v té době ještě mladá, takže během společného soužití dospěla a jejich vzájemná náklonnost se nyní projevila tím nejradostnějším způsobem – narozením mláděte.


tapirMládě bylo opět pod pečlivým dohledem chovatelů, kteří jej v neděli ráno objevili již suché, v dobrém stavu a dokonce pozorovali i kojení. Bylo zjištěno i pohlaví – jedná se o samičku. První dny trávila spolu s rodiči ve vnitřní ubikaci, kde není prosklený průhled pro návštěvníky, ale postupně se střídavě stěhovala i do této zrakem přístupné části.


Ven si zpočátku netroufala, první pobyt ve výběhu byl pozorován až v pátek 30. července. Mládě má zcela jinou barvu než rodiče, důvodem je ochranné zbarvení v podobě bílých pruhů a skvrnek na hnědém podkladě, které ztrácí až po několika měsících života. Typický „chobůtek“ má již od narození, výrazné jsou velké ušní boltce a jakoby udivený pohled velkých očí z něj dělá jedno z nejroztomilejších mláďat.


Tapíři jihoameričtí se těší velké ochranářské pozornosti – tento druh je zapsán v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů (RDB), podléhá Washingtonské konvenci (CITES) a je pro něj vypsán Evropský chovný program (EEP). Podle údajů je v Evropě chová 105 zoo, kde žije 260 zvířat. V roce 2009 bylo zaznamenáno 13 odchovaných mláďat. Česká republika se na statistice chovu významně podílí, neboť kromě Zoo Ústí nad Labem je návštěvníci mohou spatřit také v Praze, Lešné, Jihlavě a v Brně.


Zdroj: ZOO Ústí nad Labem


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !