Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sledujte líhnutí vzácných ibisů skalních

9. 04. 2011 | ZOO Praha
Po úspěšném přenosu z varaní líhně připravily Zoo Praha a tn.cz další unikátní ONLINE projekt. Projekt Líhnutí waldrapů přiblíží odchov vzácného druhu tažného ptáka, který byl v Evropě zhruba před 300 lety zcela vyhuben. Jde o ibise skalního (Geronticus eremita), označovaného podle německého jména waldrap, který je v současné době řazen do kategorie kriticky ohrožených druhů a jehož úspěšnému odchovu se Zoo Praha věnuje již desítky let.

Charakteristickým znakem ibise skalního je neopeřená hlava s prodlouženými pery v týle. Nehnízdí jako ostatní ibisové na stromech, ale na skalních útesech, kde si staví jednoduché hnízdo z větví.

zoo-praha-ibis-skalni„Voliéru ibisů jsme osadili dvěma kamerami,“ popisuje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Uživatelé internetu tak budou mít jedinečnou příležitost sledovat dění na hnízdě – od nakladení vajec, přes líhnutí mláděte až po první týdny rodičovské péče.“

Podle předpokladů samice naklade v první polovině dubna dvě až čtyři vejce. Inkubační doba vajec je 25 až 26 dní, poté nastane líhnutí. Mládě zůstává ve hnízdě ještě zhruba další dva měsíce – je závislé na rodičích, kteří se do hnízda pravidelně vracejí s potravou.

„První kolonii těchto vzácných ptáků máme od roku 1985 a přestože jsme kvůli povodním v roce 2002 museli na pár let chov přerušit, celkem se zde vylíhlo už 130 mláďat,“ uvedl Antonín Vaidl, kurátor ptáků Zoo Praha.

V zoologických zahradách žije více ibisů skalních než ve volné přírodě. Současný výskyt je omezen na stálou populaci v Maroku, polokrotkou kolonii vázanou na člověka v Turecku a jedinou migrující populaci v Sýrii objevenou teprve v roce 2002.

 „Luboš Peške, který byl jednou z klíčových osobností projektu Africká odysea, se později věnoval satelitnímu sledování ibisů skalních,“ podotýká Bobek. „Byl tím, kdo po našich čápech označoval vysílači ibisy skalní hnízdící právě v Sýrii.“

Internetový přenos líhnutí mláďat vzácných ibisů skalních najdete na webu https://tn.nova.cz/lihnutiwaldrapu.html. Články přiblíží mimo jiné zapojení Zoo Praha do projektu rakouského Waldrapteamu, jehož cílem je vytvoření středoevropské populace hnízdící v rakouských Alpách.

FOTO 1 – Ibis skalní (autor: Rostislav Stach)
FOTO 2 – Portrét (autor: Johannes Fritz)

Zdroj: ZOO Praha

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !