Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská ZOO se rozrostla o dva orangutany sumaterské

22. 09. 2011 | ZOO Praha
V pátek 16. září dorazili do ZOO Praha vzácní nováčci - samice orangutana sumaterského Mawar se svým šestiletým synem Gempou. V pražské ZOO se tím začala psát nová éra chovu jednoho z nejohroženějších lidoopů světa. Noví orangutani se nyní seznamují s vnitřní expozicí Indonéské džungle.

Mawar a Gempa pocházejí ze zoologické zahrady na ostrově Jersey, kterou založil slavný přírodovědec a spisovatel Gerald Durrell. Do Prahy přicestovali po zemi ve speciálním vytápěném voze. Devatenáctihodinový transport zvládli bez problémů. Společně s nimi dorazila také jejich chovatelka z Jersey, která jim pomohla lépe zvládnout aklimatizaci na nové prostředí.

Pražská ZOO se rozrostla o dva orangutany sumaterské„Nejdřív byli oba orangutani odděleni od našich zvířat v odstavných boxech v zázemí pavilonu Indonéská džungle. Zvykali si tam nejen na nové prostory, ale i na nás,“ popisuje vrchní chovatelka lidoopů ZOO Praha Denisa Ryšková. „Nyní už je postupně pouštíme i do vnitřní expozice Indonéské džungle.“

Přesun Mawar s Gempou z Jersey do Prahy je nesmírně důležitý pro chov orangutanů sumaterských v obou zahradách. „Pro Prahu to bude znamenat počátek zcela nové éry chovu tohoto kriticky ohroženého lidoopa. Mawar v budoucnu vytvoří pár se samcem Padangem. Vyloučeno není ani spojování s geneticky nesmírně důležitým samcem Kamou, prvním orangutanem narozeným v tehdejším Československu,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel ZOO Praha. Do Jersey zase odchod Mawar přinese harmoničtější vztahy ve skupině, kterou vbrzku obohatí dvě mladé samičky ze ZOO Duisburg.

Orangutany sumaterské chová ZOO Praha od roku 1961, kdy přišla z divočiny samička Soňa. V roce 1971 se jí a jejímu partnerovi Bimbovi narodilo zcela první mládě orangutana sumaterského v tehdejším Československu – Kama. Ten žije v Praze dodnes. Kromě něj obývají část pavilonu Indonéské džungle ještě samice Upita a samec Padang.

Orangutani sumaterští patří ke kriticky ohroženému poddruhu lidoopů. Podle posledních odhadů žije na Sumatře méně než 5.000 jedinců.

Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !