Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská zoo se raduje ze třetího gorilího mláděte

26. 04. 2010 | ZOO Praha

V sobotu 24. dubna 2010 porodila samička gorily nížinné Kijivu své třetí mládě. Stejně jako tomu bylo u Moji a Tatu, je jeho otcem Richard.

 

Nová gorilka se narodila přímo před očima návštěvníků v 10.51 hodin. „Porod byl natolik rychlý, že se mládě narodilo už v okamžiku, kdy naši chovatelé teprve upozorňovali návštěvníky, aby pavilon opustili,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

 

Během noci se Kijivu chovala naprosto normálně a ráno snědla v „ložnici“ běžnou porci snídaně. Před vypuštěním do vnitřní expozice byla však skupina už trochu nervózní. Kijivu držela Tatua na zádech a odmítala ho pustit. „To už nám bylo podezřelé, protože Tatu se běžně pohybuje po výběhu samostatně. A poté, co si Tatua převzala Kamba, jsem si všiml plodového obalu u konečníku Kijivu. Bylo zřejmé, že porod začíná,“ popisuje událost chovatel Zdeněk Pišl.

 

Během několika minut po porodu začalo mládě hledat matčin prs a sát. Zdá se, že vše zatím probíhá téměř ideálně. Snad jen Moja projevuje určité známky žárlivosti.

 

Pohlaví mláděte zatím není známo. „Potrvá minimálně několik týdnů, než se nám je podaří určit,“ konstatuje kurátor chovu savců Pavel Brandl. „Spíše než vizuální sledování by nám mohla pomoci analýza DNA mláděte.“

Pavilon bude nyní několik dní pro veřejnost uzavřen. Návštěvníci budou moci vidět mládě na vlastní oči snad ve druhé polovině příštího týdne. „Poté začneme návštěvníky vpouštět do pavilonu jen po skupinách,“ zdůrazňuje Bobek.

Dění v pavilonu goril lze však stejně jako v minulých letech sledovat na internetu, a to na serveruwww.pomahamegorilam.cz, kde běží přímý přenos ze čtyř kamer. Na tomto serveru také může veřejnost navrhovat pro nově narozenou gorilku jméno.

 

Zdroj: ZOO Praha

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
BLAHOPŘEJIÍÍÍÍÍÍ-GORILY MILUJISmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles