Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moja odjíždí do Španělska, přijďte se rozloučit!

2. 10. 2011 | ZOO Praha
Za Mojou se v neděli spolu se stovkami jejích příznivců vypravila i Lucie Bílá. Před Mojiným odjezdem do španělského Cabárcena tak začal týden loučení.  ZOO Praha při této příležitosti nabízí speciální upomínkové předměty. Nejslavnější česká gorila se tak v neděli 2. října oficiálně rozloučila se svým domovem.

Lucie Bílá, která Moje propůjčila svůj hlas na CD gorilích pohádek Moja a páv a Moja, Tatu a tiplíci, jí předala spolu s ředitelem ZOO Praha Miroslavem Bobkem cestovní pas a při loučení uvedla: „Je mi líto, že Moja  opouští pražskou ZOO, ale na druhou stranu také vím, že jde za mužským. Proto jí přeji velkou lásku, která hory přenáší.“  Zdravici zprostředkovaně pronesla také kmotra Moji Dagmar Havlová.

"Podařilo se nám zajistit, že Moja poletí do Španělska za velmi výhodných podmínek letadlem,“ oznámil ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek. „Přesný Moja odjíždí do Španělska, přijďte se rozloučit!termín jsme se však rozhodli nesdělovat, protože se obáváme příliš velkého zájmu médií i veřejnosti, který by pro hladký průběh transportu mohl být komplikující.“ Vedení ZOO Praha doporučuje, aby se zájemci přišli na Moju podívat v týdnu mezi 3. a 9. říjnem, bude ovšem možnost ji vidět ještě přinejmenším po část týdne následujícího.

Návštěvníci zoologické zahrady mají také od začátku září možnost napsat Moje dopis na rozloučenou. Do dnešního dne je popsáno už více než 180 metrů papíru! V rámci loučení s Mojou lze v areálu ZOO Praha zakoupit speciální lentikulární pohlednice, na kterých je Moja zachycena jako mládě a dnes, velkoformátový nástěnný kalendář s fotografiemi za uplynulých šest let nebo symbolický bílý kapesník s výšivkou Moji. Část výtěžku z vybraných produktů putuje na sbírkové konto Pomáháme jim přežít, ze kterého financuje ZOO Praha projekty na ochranu ohrožených druhů. Ve střední Africe například v současnosti probíhá distribuce pohádkových knih o gorilách, které pomáhají tamním dětem vytvořit si pouto ke gorilám a chránit je.


Moja – gorila nížinná (nar. 13. prosince 2004)


Moja se narodila v ZOO Praha jako úplně první gorilí mládě narozené v České republice. Proslavila se však také tím, že se účastnila „trochu jiné reality show“ Odhalení. Moja je potomkem samce Richarda a samice Kijivu. Narodila se 13. prosince 2004. Dlouho nebylo známo její pohlaví - s jistotou ho určil až rozbor DNA, který provedla specializovaná laboratoř v lednu 2006. Jméno Moja znamená ve svahilštině "první". Dva a půl roku byla Moja jediným mládětem v pavilonu, dnes má již dva sourozence – samečky Tatua a Kiburiho.

Moja – první mládě v ČR


Od narození se Kijivu o malou Moju vzorně starala. Kojila ji asi do 5 měsíců, pak začala Moja jevit zájem o pevnou potravu. Nejprve si s ní spíš jen hrála (mrkev a jiné druhy zeleniny), poté pomalu začala kousky ukusovat a polykat. Již v osmém měsíci byla schopna jíst banány, broskve, hroznové víno či mrkev. Mateřské mléko přestala sát zhruba v roce - i když dlouho poté si chodívala občas pít mléko k samici Kambě. Moja se zpočátku držela pouze na hřbetě své mámy Kijivu, eventuelně se nechala nosit v náručí, ale již ve věku zhruba čtvrt roku začala dělat první krůčky. Nejprve po dvou, pak po čtyřech. V 7 měsících už běhala po celém výběhu. Postupem času se zcela osamostatnila a naučila se zdolávat i všechny atrakce v expozici.

Odhalení


V roce 2005 vstoupila roční Moje do života „trochu jiná reality show“ Odhalení – projekt Českého rozhlasu, který parodoval tehdy oblíbené kontejnerové reality show Big Brother. Jeho iniciátorem byl současný ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek. 16 kamer umístěných v pavilonu sledovalo 7 dní v týdnu 24 hodin denně život gorilí rodiny. Lidé se mohli zMoja odjíždí do Španělska, přijďte se rozloučit!apojit do hlasování a hodnotit, který z členů gorilí rodiny vyniká. Pro výherce byla připravena odměna 12 melounů. Roční Moja stála kvůli nezletilosti mimo soutěž, nicméně i díky tomuto projektu se stala doslova celebritou. Projekt, který měl původně trvat jen tři měsíce, vzbudil neuvěřitelný zájem veřejnosti a médií, a v různých obměnách běžel celé 4 roky.

V ohrožení života


Moja se ocitla i v ohrožení života. Ráno 29. srpna 2006 spadla do vodního příkopu ve venkovní expozici, kde ji objevil a z vody zachránil tehdejší chovatel goril Marek Ždánský. Zřejmě ztratila rovnováhu a spadla do vody. Dospělá zvířata zjevně pochopila, že se děje něco vážného, ale nedokázala Moje pomoci. Chovatel bez váhání skočil do příkopu a Moju z vody vytáhl. A byla to samice Kamba, která si Moju od něj klidně vzala a položila na záda.

Velké přátelství s Kambou


Moja si postupně vytvářela vazby k jednotlivým členům skupiny. Největší přátelství navázala právě se samicí Kambou, a to v době, kdy se Kijivu narodil v květnu 2007 druhý potomek, sameček Tatu. Kamba měla za sebou neúspěšný porod a asi i díky tomu vznikl postupem doby mezi Mojou a Kambou vztah téměř mateřský.

Moja dobyla Afriku


Moja se stala hrdinkou nejen v Čechách, ale i na černém kontinentu. U nás o ní vycházely knížky gorilích pohádek (Moja a páv; Moja, tatu a tiplíci autorů Miroslava Bobka a Terezy Šefrnové) a stejnojmenná CD, které namluvila a nazpívala Lucie Bílá. Postupem času Moja dobyla i Afriku! Výtěžek z produktů, jejichž tváří byla Moja a další gorily z pražské ZOO, putoval na speciální sbírkové konto, ze kterého byly financovány aktivity na záchranu goril nížinných ve střední Africe, mj. vytištění a distribuce pohádkových knížek o gorilách v Kamerunu, Kongu-Brazzaville a Středoafrické republice. Anglické a francouzské verze pohádkových knížek měly v tamních dětech vzbudit vztah ke gorilám a přírodě vůbec. Afričtí školáci si Moju zamilovali natolik, že začali psát do Prahy, aby se Moja – až bude muset pražkou ZOO opustit – odstěhovala do kamerunského Limbe.

Dospívání


V posledních letech je Moja zcela samostatná, dokonce se i zdatně připravuje na roli budoucí matky. Na zádech často nosí mladšího brášku Tatua nebo se věnuje zatím nejmladšímu obyvateli gorilího pavilonu - ročnímu Kiburimu. S oběma si vydrží hrát dlouhé hodiny. A zatímco mladší sourozenci napodobují Moju, Moja se pokouší napodobovat chování dospělých a stále se učí, jaká pravidla je nutné dodržovat v gorilí tlupě. Před rokem musela Moja začít užívat hormonální antikoncepci. Byla již pohlavně dospělá a hrozilo, že by mohla zabřeznout se svým vlastním otcem. Nyní nastal čas jejího odchodu. Evropský koordinátor chovu lidoopů pro ni vybral krásnou zoologickou zahradu – přírodní park Cabárceno na klimaticky příznivém severu Španělska, kde bude žít s geneticky cenným samcem Nikym a dalšími dvěma samicemi.


Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !