Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Halloween a lampiónový průvod v ZOO Ostrava

1. 11. 2011 | ZOO Ostrava
V sobotu 5. listopadu proběhne v ostravské zoologické zahradě tradiční oslava svátku Halloween s následným lampiónovým průvodem potemnělým areálem ZOO, který zůstane otevřen až do 18 hodin.

A na co se mohou návštěvníci v tento den těšit? Pro malé i velké bude od 11 do 15 hodin u výukového centra ZOO připraven program: zájemci si zde budou moci vydlabat dýni nebo se zúčastnit soutěží. Osvětlené dýně pak poslouží jako svítilny na cestě, kudy se bude v podvečer ubírat lampiónový průvod, a následně i jako krmivo pro některé druhy zvířat.

Vybrané pavilony zůstanou v sobotu 5. listopadu otevřeny až do 17 hodin, např. pavilon slonů, pavilon afrických zvířat nebo centrální vyhlídka v Halloween a lampiónový průvod v ZOO Ostravaexpozici Čitván. Návštěvníci tak do nich budou moci nahlédnout a pozorovat chování zvířat i po setmění.

Lampiónový průvod tentokrát vyjde v 17.30 hodin od pavilonu afrických zvířat v dolní části ZOO a bude se ubírat směrem k východu ze zahrady, kde bude ukončen. Při procházce areálem si mohou účastníci na cestu svítit lampióny, ale i lucernami apod. Vítány jsou i tematické kostýmy a masky. Komu se nepodaří zajistit si lampion v předstihu, může si jej zakoupit před akcí v prodejně suvenýrů u vstupu do ZOO. Areál ZOO bude uzavřen v 18 hodin.  

Ukončení soutěže Šípkový podzim


V tento den, tedy v sobotu 5. listopadu, se uskuteční rovněž slavnostní ukončení soutěže ve sběru plodů „Šípkový podzim". Od 9 hodin mohou sběrači odevzdávat své plody na vrátnici ZOO, případně je od 11 hodin nosit do výukového centra ZOO. Ve výukovém centru pak proběhne ve 14 hodin vyhlášení vítězů a předání cen.

Proč slavíme Halloween


Svátek Halloween je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů a znamená "konec léta". Slaví se o poslední noci keltského roku začínající západem slunce 31. října a trvající do východu slunce 1. listopadu. Jedná se o noc, kdy předěl mezi světem živých a královstvím mrtvých je nejmenší. Je to nejmagičtější noc v roce, během níž se umisťují rozsvícené lucerny vyřezané ze dřeva nebo tykve před vchod do domu nebo přímo do okna. Tato světla měla vítat zemřelé předky a zároveň sloužit jako ochrana proti zlomyslným duchům. Dýně se začaly používat v době, kdy Evropané (především Irové) přijeli do Ameriky. Zde rostoucí dýně shledali většími a vhodnějšími k vyřezávání než řepu používanou na starém kontinentu.


Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !