Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Holčina z olomoucké ZOO roste jako z vody

27. 10. 2011 | ZOO Olomouc
Před nedávnem jsme vás informovali o tom, že se v olomoucké ZOO narodilo hitoricky první mládě mravenečníka velkého v ČR. Tento druh mravenečníka je nejmohutnější, ve volné přírodě obývá pastviny a deštné pralesy Střední a Jižní Ameriky. Malá samička narozená 11. září v ZOO Olomouc ještě nemá jméno, ošetřovatelka jí zatím říká Holčina.

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) dorůstá až dvou metrů na délku, má husté a drsné chlupy a dlouhý huňatý ocas, který mu slouží jako přikrývka. Tropické lijáky ani chladné noci ve vyšších nadmořských výškách mu nevadí. Na předních končetinách má tři drápy, našlapuje na klouby, aby zabránil jejich obrušování. Jeho až 60 cm dlouhý jazyk zachycuje na lovu drobný hmyz, mravenečník jím dokáže velice rychle kmitat. Nemá žádné zuby.

Holčina z olomoucké ZOO roste jako z vodyMravenečník velký chytá nejraději malé zemní mravence, velké kousavé druhy a termity pomíjí. Mraveniště nikdy nezničí úplně, aby si zajistil potravu i napříště. Denně spotřebuje až 30 000 mravenců, při jejich hledání nachodí mnoho kilometrů za den. Je výborným plavcem a rád se koupe. Umí i šplhat, ale stromové mravence přenechává jiným druhům mravenečníků. Rozmnožuje se bez ohledu na roční období, mládě se vozí matce na zádech. Matka jej kojí 4 - 6 týdnů. Mravenečník velký dospívá ve věku 2 – 4 let, v ZOO se při dobré péči může dožít až 25 let.

Olomoucká ZOO získala první dva mravenečníky velké od obchodníka se zvířaty. Byli to mladí samci původem z Guyany, do Olomouce byli přivezeni v roce 2004. Chovatelka Hana Dostálová začala tomu většímu říkat Sylvin a menšímu Mirek. Sylvin vážil skoro 30 kg, Mirek asi 23 kg. Oba samci byli kontaktní, nechali se bez problémů brát do náruče nebo sprchovat.

V zajetí se mravenečník živí mlékem, vejci, krupičnou kaší, banány, rozmixovaným drůbežím nebo hovězím masem, ovesnými vločkami nebo jablky. Přidává se také trocha rašeliny a samozřejmě dostává i vitamíny a minerální látky. Ti olomoučtí si navíc občas pochutnají na myšátku nebo novorozeném potkánkovi.

V roce 2008 odcestoval menší samec Mirek do ZOO Dortmund, kde vytvořil s tamní samicí chovný pár a již několikrát vyvedli mladé. Do  Olomouce na oplátku přijela z Německa téměř roční samice Pia. Chovatelé čekali téměř tři roky, zda si Sylvin s Piou padnou do noty, až se letos 11. září konečně narodilo první mládě. Je to historicky první mravenečník velký narozený v České republice. Pia porodila přímo ve výběhu před zraky návštěvníků ZOO. Mládě vážilo 1740 g, po týdnu jeho hmotnost vzrostla na 1800g a 19. září váha ukázala 1850g.

Za poslední rok se na světě v různých ZOO narodilo pouze 20 mravenečníků velkých, olomoucký drobeček je tedy velmi vzácným přírůstkem a chovatelským úspěchem. Jihoamerický pavilon byl pro návštěvníky dočasně uzavřen, aby měla matka s mládětem klid. Koncem září pracovníci ZOO pavilon opět zpřístupnili veřejnosti. Pia zůstává klidná i při vysoké návštěvnosti a několik tisíc lidí procházejících kolem ji nijak neznepokojuje.

Malá samička, která ještě nemá jméno, byla 27. října oficiálně představena novinářům. Chovatelka jí zatím říká Holčina a pravidelně ji váží. Již v sedmém týdnu života se podařilo porodní váhu maličké zdvojnásobit, 26. října hmotnost činila 3,70 kg. Holčina tedy roste doslova a do písmene jako z vody.


Zdroj: Zoo Olomouc

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na mravenečníkovi je nejlepší to, že nemá žádné zuby. Dovedete si představit tu úlevu nemuset chodit k zubaři?Smajlík

Šťastný to tvor!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles