Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec má po 9 letech mládě pelikána

29. 04. 2010 | ZOO Liberec

V ZOO Liberec se po devíti letech narodilo mládě pelikána bílého (Pelecanus onocrotalus). Mládě se vylíhlo již na apríla, chovatelé ale čekali bezmála měsíc, než získali větší jistotu, že malý pelikán přežije. V minulých letech totiž zoo pokaždé o mláďata krátce po vylíhnutí přišla.

Radost je o to větší, že jde teprve o třetí pelikání mládě narozené v ZOO Liberec od roku 1975, kdy se s chovem tohoto vodního ptáka začalo. Předchozí odchovy se datují k letům 1999 a 2001.

ZOO Liberec v současnosti chová 10 pelikánů (5 párů) a mládě, pták - náležící k veslonohým - je zapsán na Červeném seznamu ohrožených zvířat (RDB).

 

Pelikáni obývají území jihovýchodní Evropy až jihu střední Asie a Afriky, ještě v 18. století se ale patrně vyskytovali i v jižních Čechách. Vlastní jsou jim bažiny a rákosové porosty u ústí řek a vyhovuje jim smíšená sladká a slaná voda. Na území Afriky   pak vyhledávají sladkovodní jezera. Fyzické poměry a vzhled: délka 148 až 175 cm, hmotnost 6 až 15 kg, barva bílá s tmavými špičkami na křídlech. Typickým znakem je kožovitý vak pod zobákem, který slouží k chytání ryb.

Pelikáni hnízdí v malých koloniích a staví si na zemi až 150 cm široká hnízda ze slámy, rákosu a klacíků. Samice snáší dvě až tři vejce, z nichž se holá mláďata klubají po 29 až 38 dnech. Osamostatňují se zhruba po čtyřech měsíců, přičemž do té doby přijímají natrávenou potravu z vaku rodičů. Tu tvoří především ryby, jichž ptáci dokáží denně spolykat 1 až 2 kg.

 

Zdroj: Zoo Liberec

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !