Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přijďte se podívat na vzácná mláďata do ZOO Liberec

29. 07. 2015 | ZOO Liberec
Mláďata zebry Chapmanovy, takina čínského, papouška nestora kea nebo buvolce běločelého, orlosupa bradatého jsou nově k vidění v nejstarší ZOO v Česku. O tom i dalších novinkách informoval ředitel zoologické zahrady v Liberci David Nejedlo.

Od začátku roku přibylo do chovů mnoho mláďat, která jsou v letní sezóně v expozicích k vidění. Z těch posledních, která přišla na svět v květnu a červnu, pak určitě stojí za zmínku pět mláďat v přírodě silně ohroženého kozorožce dagestánského a dvě dlouhonohé samice antilopy koňské.

Majestátní lvi

Zoo Liberec chov zvířat obohatila i zajímavými novými exempláři – chov šelem se v dubnu rozrostl o dva samce lvů berberských. Ti jsou ve věku dospívání, kdy na nich lze pozorovat růst majestátní hřívy a mizení malých skvrn na srsti, kterými se lvíčata vyznačují v raném věku.

ZOO LiberecVzácní plazi

Do pavilonu tropů přibyl pár krajty mřížkované, obrovského hada, který patří mezi rekordmany v délce a obvykle dorůstá 3 - 4 metrů. Někteří jedinci mohou dorůst i délky neuvěřitelných 9 metrů. Liberecké krajty jsou výjimečné i tím, že pocházejí z ostrova Bali. Tamní varianta tohoto plaza je v chovech velmi málo vídaná a liší se od jiných krajt specifickou barevností.

Čas letních prázdnin by pak měl být ve znamení očekávaného porodu žirafy Rothschildovy a zebry bezhřívé. Obě tato zvířata navíc v ZOO Liberec obývají jednu společnou expozici.

Giganti v ZOO Liberec upozorňují na vybíjení slonů v Africe

Mezi další hlavní lákadla liberecké zoo v nové letní sezóně patří jednoznačně výstava Giganti v ZOO Liberec, jedna z největších svého druhu v Evropě. Tato unikátní výstava je k vidění do 31. října 2015. Celkem 18 modelů zvířat doby ledové obrovských rozměrů je umístěno na ploše 600 čtverečních metrů přímo u hlavního vstupu do zahrady. Výtvarníci spolu s přírodovědci vytvořili reálné podoby prehistorických zvířat, jako byl jednorožec Elasmotérium nebo pták Moa. Nechybí ani šavlozubý tygr a lev jeskynní. Údiv vyvolává i obrovský lenochod zvaný Megatérium, který dosahoval délky až 6 metrů. Podobně neuvěřitelných rozměrů dosahoval až dvoutunový Glyptodon, příbuzný dnešního malého a hbitého pásovce. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost srovnat tato prehistorická zvířata s těmi současnými, žijícími v zoo.

ZOO Liberec„Příčiny vymření tvorů z doby ledové mohou být určitou paralelou k dnešnímu vymírání slonů v Africe, ale i dalších ohrožených zvířat. Podtitul výstavy „Mamuti pomáhají slonům“, tak mluví myslím za vše,“ upozorňuje na přesah a edukační účel výstavy ředitel nejstarší české zoologické zahrady David Nejedlo, která aktivně podporuje boj proti masivnímu vybíjení slonů v Africe. Dominantním prvkem výstavy tak bude mamut z doby ledové v životní velikosti, na kterého útočí lovci – symbolická paralela k pytláckým útokům na území třetího největšího kontinentu.

Výstava by ale mohla pomoci i libereckým slonům. Jejich budoucnost totiž závisí na neodkladné rekonstrukci slonince, která je klíčovou k získání dalšího kontaktního slona. Na tento projekt zahrada potřebuje zhruba 7 milionů korun. Budoucnost chovu slonů v ZOO Liberec je tak spojená s mnoha otazníky.


Puštík bělavý obývá Soví stezku

Liberecká zoo také nově zve k seznámení s puštíkem bělavým. Návštěvníci nyní mohou vidět pohromadě hned čtyři největší sovy evropského kontinentu na jednom místě. Nově doplnil puštíka bradatého, výra velkého západosibiřského a sovici sněžní. Právě s výry se může puštík směle, co do délky, měřit. Své druhové jméno získala tato krásná sova podle bílých peříček pod maskou, které připomínají vousy. Dalším výrazným znakem je velká kulatá hlava se šedivou tváří a velkýma žlutýma očima. Puštík je specialista na zcela tichý let, což zužitkovává při lovu. Všechny zmíněné sovy, které pomalu ale jistě mizí z naší přírody, jsou v zoo k vidění na tzv. Soví stezce.

Zdroj, foto: ZOO Liberec


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !