Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

ZOO Liberec - Šimpanzi ostrova Rubondo

26. 01. 2011 | ZOO Liberec
V roce 2007 se ZOO Liberec rozhodla aktivně participovat na jednom z prvních primatologických projektů podpořených Českou republikou. Projekt je zaměřen na výzkum potravní ekologie a parazitů šimpanzů (Pan troglodytes) na ostrově Rubondo v Tanzánii. Tento projekt je podpořen Grantovou agenturou Akademie věd ČR. Vzhledem k ohroženosti těchto jedinečných živočichů a díky výjimečnosti úspěšně introdukované populace šimpanzů se i ZOO Liberec rozhodla pomoci českým vědcům v jejich náročné práci.

Historie šimpanzů na Rubondu
Šimpanzi nepatří mezi původní živočišné druhy ostrova Rubondo. V letech 1966 - 1969 bylo pod záštitou Frankfurtské zoologické společnosti vypuštěno na ostrov osm samců a devět samic šimpanze ve čtyřech etapách. Přestože všichni vypuštění šimpanzi pocházeli z volné přírody, zoo-liberecpravděpodobně ze západní Afriky, strávili různě dlouhou dobu v zajetí (od 3,5 měsíců až po 9 let). Zdravotní stav zvířat nebyl ideální - některá z vypuštěných zvířat byla chována v nevyhovujících podmínkách a o samotě.

Zvířata byla vypuštěna do volné přírody bez dřívější přípravy a vzájemně se neznala. Po vypuštění byla šimpanzům poskytována doplňková strava po dobu dvou měsíců, avšak sledování jejich adaptace na nové prostředí a přežívání byla věnována jen minimální pozornost. Zhruba po roce si zvířata začala stavět na stromech hnízda a první šimpanzí mláďata narozená na Rubondu byla viděna v únoru 1968. Dva samci museli být zastřeleni, protože napadali místní obyvatele. Od roku 1978 do roku 1984 se sledování šimpanzů na ostrově Rubondo věnovali Dr. Markus Borner a jeho manželka Monika z Frankfurtské zoologické společnosti.

V roce 1996 začala Frankfurtská zoologická společnost s habituací šimpanzů, tj. s postupným navykáním šimpanzů na přítomnost lidí, za účelem ekoturismu, ve které pokračovaly až do roku 2006 Tanzánské narodní parky (TANAPA).       

Systematický výzkum populace šimpanzů v národním parku Rubondo inicioval v roce 2000 Dr. Huffman z Primate Research Institute Kyotské univerzity v Japonsku, který se dodnes spolu s vědci z USA, České republiky a Tanzánie na výzkumu aktivně podílí a projekt na Rubondu institucionálně a vědecky zastřešuje.

Vědci z ČR se do dlouhodobého projektu zaměřeného na výzkum šimpanzů, nazvaného „Rubondo Island Chimpanzee Development Initiative: Integrating Research and Conservation", poprvé zapojili v roce 2003, kdy na ostrově začala pracovat Mgr. Klára J. Petrželková Ph.D. V letech 2003 a 2004 zde spolupracovala s Američankou Lizou Moscovice. Od roku 2006 do roku 2008 se Mgr. Klára J. Petrželková Ph.D. stala zodpovědnou za celkový chod výzkumu šimpanzů na Rubondu, od vědecké práce až po materiálně-technologické zabezpečení tábora.
       
Zdroj: ZOO Liberec

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !